Когато стане въпрос за бременност, има някои общи факти, които на практика знаят всички. Наясно сме, че износването на бебето е с продължителност 9 месеца, че раждането е болезнено, и че има цяла съвкупност от странични ефекти и усложнения, които не се вписват напълно в картината за очакване на дете.

И при първата бременност и при следващите жените търсят информация за това какво се случва през този период и какво ги очаква в бъдеще. Питат как да се справят със сутрешното гадене, кога да очакват първото ритане и какво да правят при болки в гърба и отоци по време на бременността.

И макар тези истории е по-вероятно да са различни при всеки, разговорът с роднини и близки може да е много по-полезен, отколкото да се търси в интернет.

Някои заболявания на бременността може да са наследствени, и това означава, че бъдещата майка трябва да говори с близките си, за да научи от тях имат ли патологии на гестацията.

По данни на експертите, има някои вродени дефекти и болести, които определено са наследствени. В такъв случай може да се препоръча генетично тестване на бъдещите родители.

За следващите 6 наследствени усложнения тестове не са необходими, но за тях все пак трябва да знаем.

Какво да попитаме своята майка, баби и свекърва за бременността

1.Сутрешно неразположение

Наричат го още и сутрешното гадене на бременните, макар и то може да е през целия ден. По данни от изследванията ранната токсикоза на бременността, развиваща се при 80% от бъдещите майки може да е наследствено състояние.

Неотдавнашни изследвания показаха, че съществува силна генетична връзка със сутрешното неразположение, и това се отнася най-вече за тези, които страдат от тежка токсикоза, или постоянно повръщане при бременните, което изисква хоспитализация.

2.Дата на раждането

Бъдещите майки винаги си правят сметка за оставащите дни до датата на раждането, нещо като обратно броене. Но ако не бъде насрочена дата за планово секцио или стимулация на раждането, е невъзможно да се предвиди точно денят, в който детето ще се появи на бял свят.

Това може да е завладяващо и леко тревожно състояние на очакване.

Въпреки всичко това, е необходимо да попитаме своята майка кога тя е родила, преди или след определения термин. Ако вие, вашите братя или сестри, сте се родили по-рано от термина, или пък по-късно, вероятността бременността ви да завърши в същата седмица, е малко по-висока от средната.

3.Продължителност на раждането

Това е малко по-сложна концепция, защото продължителността на раждането се предава по наследство, но не еднакво – бързото раждане наистина се проследява в семействата, а продължителното много по-рядко. Каква е причината за тези различия?

  • Бързото раждане – по-малко от 4 часа първият път, може да е обусловено от няколко фактора едновременно и тяхното съчетание – конституция на тялото, по-широк таз и способност на организма бързо да образува множество от нужните вещества, а мускулната тъкан на матката да реагира на тях със спазми и да разкрие маточната шийка.
  • Продължителното раждане се наследява в случай, ако бъдещата майка както и нейните близки са с по-тесен таз. Не толкова тесен, че да се наложи секцио, но все пак недостатъчно широк, че раждането да отнеме средните 8-10 часа.

Има смисъл да попитаме своите близки, но в този случай свекървата няма какво да ни каже.

4.Тромбообразуване

Тромбите, или съсиреците в кръвоносните съдове по-често възникват по време на бременност, и с най-голям риск са жените, при които има семейна история с тромбози.

Обикновено в този случай се появяват в първите 6 седмици на бременността и се съпровождат с болка и подуване на краката. Важно е да съобщим на своя лекар при семейна история на тромбозите, защото те представляват сериозна опасност по време на бременността.

5.Голям плод

Ако ви е интересно какво ще бъде на тегло и на ръст детето, когато се роди, задължително позвънете на своята майка или свекърва, за да ги попитате какво е било теглото на вас и на вашия мъж при раждането. Това невинаги сработва, но ако двамата сте били по над 4 кг при раждането, е много вероятно и вашето бебе да е по-голямо.

6.Преждевременно раждане

Това иска да избегне всяка майка. Децата е важно да са в нейната утроба, за да се развият и да пораснат достатъчно, преди да се появят на бял свят.

Все още изследванията за причините и свързаната с тях наследственост за преждевременните раждания са в ранен етап. Но ако в семейството ви има преждевременно родени е важно за това да се уведоми наблюдаващия акушер-гинеколог, за да се проучат и при вас потенциалните рискове.