Ефектът върху семенната течност се дължи на ликопена, от който зависи червеният цвят на доматите.

От ликопена се подобрява качеството на спермата

Професорът по андрология Алън Пейси и неговите колеги успяват да наберат за изследването 56 здрави мъже на възраст от 19 до 30 години. При половината от тях обаче се установява влошено качество на спермата.

Участниците на случаен принцип били разпределени на 2 групи. На тези от първата 12 седмици давали капсули с ликопен – органичен пигмент от класа на каротиноидите, определящ ярък цвят на някои плодове, и по-точно на доматите.

Дневната доза ликопен е около 14 мг. На втората група участници през целия този период давали капсули плацебо. И нито участниците, нито самите изследователи знаели на кой какво се дава.

След 3 месеца мъжете участници дали сперма за изследване, и се оказва, че на тези, на които дават ликопен, качеството съществено се подобрило.

Количеството на бързо движещите се сперматозоиди в семенната течност нараснало с 40%, което повишава шансовете за оплождане на яйцеклетката. Броят на сперматозоидите с нормална форма и размери нараснало двойно.

Липокопенът се усвоява по-добре от организма, когато негов източник са доматите, които са подложени на кулинарна обработка.

И затова учените съветват мъжете да ядат повече доматена паста, пюре и задушени домати.

Количеството ликопен, което приемали участниците в изследването, било еквивалентно на това, което се съдържа в 5 буркана задушени домати дневно.

Как ликопенът се усвоява най-добре – от домати или от таблетки

Затова и мъжете, които имат проблеми със зачеването, е по-добре да веществото приемат под формата на биологично активна добавка.

Планира се продължаване изучаване на влиянието на ликопена върху качеството на спермата, в рамките на по-мащабни изследвания.

Предходни научни трудове показват, че съдържащото се в доматите вещество може да помогне за предотвратяване на рак на простатата.

Новото изследване разкрива и още едно полезно свойство на това съединение – подобрява се качеството на семенната течност.

Така се повишават шансове, благотворен е ефектът при млади мъже, под 30-годишна възраст, при които се установява влошено качество на семенната течност.