Учени помогнаха на трима пациенти окончателно да възприемат своите протези, които да притежават същата чувствителност, каквато и истинските крайници.

С новата технология спъването вече е невъзможно

Технологията е разработена от Европейски консорциум, в който влизат учени от различни специалности от Политехническите институти на Цюрих и Лозана – Швейцария, Белградския университет – Сърбия, и други научни клинични центрове в Италия, Сърбия, Германия и Франция.

Същността на метода е в това, че биочният крайник се присъединява към главния мозък така както това става с реални крак или ръка.

Стъпалото на бионичния крайник е снабдено със 7 сензора, а още един датчик, регулиращ ъгъла на сгъване и разгъване, е разположен в коленната става.

Тези сензори изпращат електрически сигнали, кодиращи всички, дори и най-малките движения на стъпалата и коленете на бионичния крак, които постъпват към 4 електрода, имплантирани в края на големия бедрен нерв, преминаващ през бедрото.

Големият бедрен нерв предава информация от протезата непосредствено към мозъка.

Един от участниците в клиничните изпитвания споделя, че след толкова години може отново да усеща своя крак, и то точно по същия начин, ако това беше неговия собствен.

Не е необходима концентрация с новия вид бионичен крайник

Мъжът е от Белград, при него се налага ампутация на крака над коляното след катастрофа с мотоциклет, случила се преди няколко години. Това, което за него е най-интересно, че не е нужно специално да се концентрира, за да ходи, просто гледа напред и върви.

Не е нужно да следи къде стъпва, за да не падне. Почти не са необходими умствени усилия за контрол на бионичния крак., Протезата се усеща като част от собственото тяло.

Това е първата протеза в света, предназначена за пациенти с ампутиран над коляното крак и снабден със сензорна обратна връзка.

Наличието на тази обратна връзка играе ключова роля, за да се облекчи натоварването върху психиката на пациентите, свързана с необходимостта от използване на протеза. Това на свой ред води до добри резултати.

Изпитванията показват, че благодарение на добрите сензорни усещания, постъпващи от изкуствените стъпала и колене, и тримата пациенти успешно успяват да заобикалят препятствия. И дори да се спънат го правят така, че да не паднат.