Запекът по време на диета не е рядко явление. Основната причина за нарушаване на чревната перисталтика по време на диета е изобилието от белтъчни храни и ограничаването на употребата на растителни влакна, които са необходими за нормалното храносмилане.

За запек може да се счита нарушаване изпразването на червата, при което изхожданията са на по-рядко от 48 часа. Причините за запека могат да бъдат най-различни – от неправилно хранене до тежки заболявания на червата.

Често нарушаването на честотата на изпразването на червата възниква при любителите на различни диети. Защо се случва така?

Малко въглехидрати и много белтъчини

Често диетите за отслабване се характеризират с ограничена употреба на въглехидрати и повишаване на количеството на храни източници на белтъци.

Следва да се отбележи, че за нормалната дейност на червата е необходимо да се употребява достатъчно количество растителни влакна – фибри, които се съдържат в зеленчуците, плодовете и в зърнените култури.

Ако става дума за диетата на Дюкан, то храните, разрешени при нея – яйца, месо и риба, не съдържат влакна. На практика те напълно се усвояват от организма, оставяйки след себе си малко отпадни и баластни вещества.

Липсата на растителни влакна по време на диета е основната причина за възникване на запек. Освен това недостатъчната употреба на мазнини също неблагоприятно се отразява на чревната перисталтика.

Какво да правите?

Включете в хранителния режим плодове и зеленчуци

Старайте се да избягвате строгите диети, основаващи се само на белтъчна храна. Включвайте в хранителния си режим пресни плодове и зеленчуци, които ще спомогнат за нормализиране на храносмилането.

За ускоряване изпразването на червата се препоръчва включването в хранителния режим на храни като цвекло и сушени сини сливи, притежаващи слабителни свойства.

Ходете пеша

Липсата на физическа активност също негативно се отразява на състоянието на червата. Ако съблюдавате диета и същевременно се движите малко, то навярно това ще доведе до запек.

Най-добрата активност за нормализиране на храносмилането е ходенето. Отделяйте му по 1-2 часа на ден, това ще спомогне за подобряване на храносмилането.

Увеличете количеството на приеманите течности

За да избегнете запекът по време на диета, лекарите препоръчват изпиването на по 1 чаша вода 20-30 минути преди хранене. Достатъчна е приемът на 2-2.5 литра течности дневно, като така фецесът ще увеличи обема си и ще се ускори неговото придвижване по дебелото черво.

Също така можете да си създадете навик сутрин да започвате с прием на чаша прясно изцеден сок. Когато го изпиете на гладно, вие предизвиквате рефлекс на дебелото черво и позив да отидете до тоалетна.

След това е добре закуската ви да включва храни източници на растителни влакна. Подходящи са пълнозърнестите храни – макарони, ориз, пълнозърнестият хляб, а също и бобовите растения, които са богати на неразтворими фибри, до голямо степен удовлетворяват потребността на влакна.

Ако въпреки това не забелязвате ефект и запекът продължава можете да добавяте към млечнокиселите продукти – извара, кисело мляко, по 20 грама пшеничени трици, но обърнете внимание – трябва да бъдат екологично чисти.

Но внезапното приемане на голямо количество растителни влакна се отразява неблагоприятно на храносмилателната система и вие скоро ще почувствате подуване, ще започнете да отделяте газове, а понякога дори се появяват болки в корема, затова трябва да се придържате към принципа за умереност.