Не запомняте добре информация? Как можете да поддържате паметта си във форма?

Суперкомпютър

Съвремието ни диктува свои закони и днес върху човек се изсипва огромен водопад от информация. Поради това някои от нас погрешно предполагат, че имат лоша памет, тъй като не запомнят почти нищо от нея.

Но практически всеки от нас има добра памет, тъй като човешкият мозък е уникална част от тялото, в която може да се съхранява ограничено количество информация.

Съвсем друг въпрос е как нашата памет функционира или по-скоро как ние я използваме. Подобно на мускулната система, нуждаеща от постоянни натоварвания, на нашата памет също са ѝ необходими тренировки.

Човек е способен бързо и за дълго време да запомня информация, с лекота му се отдават чуждите езици и изучаването на нови предмети.

Да се погрижим за здравето си

За развитието на добра памет е много важна нервната система. Обърнете внимание на храненето си, особено на присъствието на храни източници на витамини от група В, С и F.

Тези компоненти, а също и йодът е много полезен за мозъчната активност. Витамин В се съдържа в зърнените храни, месото и яйцата.

Листните зеленчуци и плодовете и най-вече ягодоплодните са богати на витамин С, а витамин F – това са незаменимите мастни киселини, които се съдържат в лененото семе, растителните масла, особено в зехтина и в рибата. На йод са богати морските дарове, като морското зеле.

За добрата мозъчна активност е много важен здравословният сън. Недоспиването ви прави разсеяни и неспособни да насочите вниманието си.
Обърнете внимание и на психоемоционалното си състояние.

Постарайте се да се изнервяте по-малко и да се излагате на стрес. Учените са установили, че паметта до голяма степен зависи от нивото на ендорфини във вашия организъм – хормоните на щастието.

Концентрация

За да запомните някакво събитие, дума или да кажем мобилен телефон, е много важно да насочим вниманието си. В живота има моменти, които се случват само веднъж, въпреки това човек е в състояние да ги запомни до най-малкия детайл до края на живота си.

И обратно някои ежедневни събития, на които не обръщаме внимание, на практика не остават в нашата памет. Затова, ако желаете да запомните нещо важно, то трябва да се научите да концентрирате вниманието си.

Например, на работата ви е дошъл нов колега. За да запомните неговото име и фамилия, е необходимо малко да се напрегнете, когато ви го представяте. Повторете няколко пъти на себе си неговото име и фамилия, а след това го произнесете на глас.

Как правилно да запомняте?

Четете книга и не сте в състояние да запомните нищо? Най-често сте разсеяни, а четете текстъ механично, без да вниквате в неговия смисъл. Започнете с кратки разкази и интересни статии в периодични издания. Четете текстът и се опитвайте да вникнете в неговия смисъл.

Включвате въображението си, като си представяте главните герои на разказа – романа, статията, в ярки цветове, а също и в детайли си представяйте ситуацията, която се описва в текста.

Ако учените чужд език, то думите се запомнят най-добре, като са част от различни изречения. Важно е и произнасянето на глас с изразена интонация и дори чрез хиперболизация.