Някои хора, особено тези с язвен колит или болестта на Крон, не могат да консумират броколи, карфиол и някои други зеленчуци без странични ефекти, сред които основните са:

• Повишено образуване на газове;
• Диария;

Млечните продукти – мляко, сирене и т.н., често предизвикват подобни проблеми.

Много от тях трудно реагират на храни с високо съдържание на фибри.

Екипът на Lechenie.bg проведе малко разследване, за да определи какви могат да предизвикат диария.

Представяме ви списък с главните заподозрени, които най-често са причина за нарушение на спокойствието на червата.

1. Храни с високо съдържание на фибри

Известно е, че растителните влакна са полезни за здравето на храносмилателната система.

Това отговаря на истината.

Но се прекалява с фибрите, това може да предизвика прекомерно образуване на газове и диария.

Увеличавайте плавно фибрите, за да не се стига до проблеми с храносмилането.

Съвет

Ако пък диарията вече се е превърнала в личен проблем, трябва да изключите храните с високо съдържание на фибри от диетичното меню за няколко седмици.

2. Млечни продукти и диария

Непоносимост към лактоза, това е неспособност на организма да разгражда естествената захар, съдържаща се в млякото.

При непоносимост към лактоза, често възникват следните оплаквания подуване на корема, метеоризъм, диария и прочие патологични симптоми.

Те възникват след употреба на млечни продукти – мляко, сирене, сладолед.

3. Глутен и нарушения на храносмилането

При някои хора се открива непоносимост към глутен.

Това е продукт, който се съдържа в пшеничните продукти, ръж, ечемик.

Хранителната непоносимост към глутен е сравнително слабо разпространено заболяване, което се смята за автоимунно заболяване и е известно под названието „целиакия“.

Патологията има разнообразни симптоми, включително и чести позиви за дефекация.

4. Подправки и профилактична диета

Диария, болки в стомаха и прочие неприятни симптоми често се проявяват след ядене на храна с подправки, например, сос чили, пилешко с къри и т.н.

Пикантната храна може да раздразни стомашната лигавица и да провокира диария.

Съвет

При трудности с храносмилането на пикантната храна, за предпочитане е в бъдеще да не се консумират пикантни ястия, особено китайски, индийски, мексикански и т.н.

5. Мазното и метаморфозите на изпражненията

Потенциална вина за диарията обикновено имат червеното месо, сметаната и прочие мазни храни.

Голямо количество краве или растително масло, маргарин също предизвикват храносмилателни разстройства.

Някои хора трудно усвояват мазнините и техният излишък провокира отделяне на повече вода от тънкото и дебелото черво, което е причина за воднисти изпражнения.

Съвет

Ограничете мазните храни в менюто, ако те провокират диария.

6. Страничен ефект на изкуствените подсладители

Изкуствени подсладители често се съдържат в:

• Бонбони;
• Желета;
• Дъвки;
• Таблетки и сиропи срещу кашлица;
• Други храни без захар;

Най-добрият начин за избягване на подсладителите, провокиращи диария е изучаването на етикета на храните.

7. Алкохол, кофеин и газирано

При диария се препоръчва прием на повече течности. Но някои напитки могат да влошат състоянието.

• Алкохолът може да повлияе на способността на клетките да поглъщат вода, което предизвиква обезводняване, особено опасно през лятото.

• Кофеинът, съдържащ се в кафето, чая, шоколада и някои енергийни напитки, е стимулатор, който може да ускори храносмилането и да предизвика диария;

• Содата се разпада, като се образува въглероден газ, а диарията и без това се усложнява от неприятни газове.