Какво представлява метеоризмът?

Възрастният човек произвежда около 2 литра газове в червата като част от тях отделя през ректума, а другата се абсорбират обратно в организма.

Метеоризмът представлява състояние, при което голямо количество газове са блокирани в извивките на тънките черва, като понякога това е съпроводено с подуване на корема и болки.

Най-често срещаните причини за образуване на газове са:

  • Непоносимост към лактоза

От консумацията на определени храни като боб, мляко и лук се образуват газове, които могат да причинят запек. При преяждане храната, която е над необходимата затруднява процеса на храносмилане.

Също така дъвченето на храните неправилно води до образуване на газове, тъй като големите парчета са трудни за храносмилане и това отнема повече време и те започват да ферментират.

Яденето с отворена уста пропуска твърде много въздух, както и дъвченето на дъвка, тютюнопушенето и пиенето на сода.

Приемът на сода за хляб за подобряване на храносмилането също може да увеличи газообразуването.

Безпокойството и стресът разстройват целия храносмилателен тракт и това увеличава количеството на образуване на газове.

Някои лекарства за понижаване на холестерола, болкоуспокояващи и транквиланти могат да подпомогнат или да увеличат метериозма.

Средства за лечение на метеоризъм

Пресният ананас съдържа ензими, които улесняват процеса на храносмилане и така се предотвратява отделянето на газове в червата.

За да не се образуват газове при храносмилането на боба, когато го приготвяте, трябва всеки път да добавяте по една чаена лъжичка джинджифил на прах, който се добавя към студената вода, в която сте накиснали боба, като нивото на водата трябва напълно да покрива боба.

След това сварявате боба и го оставяте да престои един час, прецеждате го и го накисвате отново в прясна вода и след това вече можете да го сготвите.

След всяко хранене, за да предотвратите образуването на газове, пийте по чаша вода с лимон или смес от две супени лъжици ябълков оцет и две лъжици с мед, които слагате в чаша вода и пиете след всяко ядене.

Две семена от синап се слагат в чаша вода и се пият преди закуска, като ако почувствате болки и подуване в стомаха тоест газовете са блокиране в червата можете да приемате максимум до 12 семена от синап в една чаша вода, като след преминаване на болките намалете синапените семето от едно до две на ден.

За облекчаване на болката и подуването на стомаха, предизвикани от блокираните газове в червата, трябва да пиете около 1 литър топла вода с температура около и малко над телесната.

Сложете на корема си кърпа, потопена в смес от ракия с гореща вода и щипка сол. Така също се облекчава усещането за болка и подуване в областта на корема.

Билковите чайове и кардамонът, лайката, канелата или карамфилът за стимулиране на храносмилането и намаляване на количеството на бактериите, които причиняват гниене и от карамфила се подобрява чревната подвижност.

Направете си след вечеря чай като в един литър вряща вода, сложете около 10 грама семена от копър и захар, така също за известно време симптомите ще отшумят, а при продължителна употреба на специално този чай ще почувствайте трайно облекчение на метериозма.

Друг начин за облекчаване на болките и подутия корем е да сложите една чаена лъжичка риган и лимон в подходящ съд с вода, който да издържа на висока температура, оставете сместа да заври, покрийте и оставете да престои около 6 минути и няма нужда да слагате още захар, защото напитката има много приятен вкус.

Профилактика на метеоризъм

Профилактиката на метеоризъм е важна част от поддържането на здравословен начин на живот и избягването на неприятни симптоми.

Едно от основните средства за предотвратяване на метеоризъм е правилното хранене. Избягвайте храни, които са известни с това, че причиняват газове, като боб, капуста, лук и газирани напитки.

Вместо това се стремете към богата на фибри диета, която подпомага здравословното храносмилане.

Упражненията могат да помогнат за стимулиране на храносмилателния тракт и намаляване на задържането на газове.

Редовните физически активности, като бързо ходене или йога, могат да подпомогнат естественото движение на газовете през системата.

Също така е важно да се яде бавно и да се дъвчи храната добре. Това помага за намаляване на въздуха, който се поглъща при хранене, което може да доведе до метеоризъм.

Хидратацията също е ключова. Пиенето на достатъчно вода през деня помага за поддържане на храносмилателната система здрава и функционираща ефективно.

Накрая, стресът може да допринесе за метеоризъм, така че техники за управление на стреса като медитация, дишане и йога могат да бъдат полезни.

Кога да потърсите медицинска помощ

Макар че метеоризъм обикновено е безобидно състояние, което може да бъде контролирано чрез промени в диетата и начина на живот, в някои случаи може да е необходимо да потърсите медицинска помощ.

Ако страдате от хроничен метеоризъм, който не се подобрява с домашни средства или ако симптомите ви се влошават, е добра идея да се консултирате с лекар.

Важно е да помните, че метеоризмът може да бъде симптом на по-сериозно заболяване, като например синдром на раздразнително черво, целиакия, гастрит или дори рак на дебелото черво.

Затова, ако имате някакви съмнения или притеснения относно вашето здраве, най-добре е да се консултирате с медицински специалист.