Между състоянието на влюбеност и интелекта съществува необичайна връзка. Оказва се, че влюбените жени стават по-умни.
Американски изследователи от университет в Ню Йорк са убедени, че интелектът е неразривно свързан с влюбването.

Така например, било установено, че в кръвта на жените, които получават емоционално удоволствие от общуване с мъжете, се освобождава особен биологичен активатор на функциите на мозъка. Именно благодарение на неговото въздействие в този период нежния пол става много по-умен от силния.

В изследването взели участие общо 30 доброволци – жени и мъже на възраст от 18 до 29 години. Всички участници изпитвали дълбока привързаност към своите партньори.

В рамките на експеримента доброволците трябва да решават бързо много прости задачи по математика. С помощта на този метод учените получават възможност по-добре да изучат взаимовръзката между особеностите на поведението на влюбените хора, и проявленията на техните когнитивни функции.

За самите изследователи неочаквано откритие се оказва това, че взаимовръзката между интелекта и любовта особено силно се проявява при нежния пол, докато при мъжете този ефект е много по-неубедителен.

По време на провеждането на математическите тестове жените решавали задачите 3 пъти по-бързо от мъжете, а техните отговорили били верни в 89% от случаите. Същевременно силният пол успели да решат само 15% от задачите.

Предполага се, че подобна закономерност се обяснява със специфичното състояние на хормоналния фон, когато човек е влюбен.

Ако жените изпитват емоционално удоволствие или дори блаженство, когато общуват със своя избраник, то техните организми започват да образуват и да освобождават в кръвта някои хормони като допамин, окситоцин, адреналин и вазопресин.

Тези хормони оказват силно влияние върху когнитивните способности. Именно, поради тази причина, когато жените са влюбени стават много по-внимателни и умни от мъжете.

Мъжкият организъм не е в състояние да синтезира тези хормони в такива големи количества, като женския. Именно поради тази причина любовта по никакъв начин не се отразява на остротата на ума на мъжете.

Понякога дори се стига до обратния ефект – забавя се функцията на центровете на мозъка, които са свързани с интелектуалните функции, тоест от любов мъжете може да оглупеят.

И ако се замислим, всъщност ние знаем това, което ни казват американските учени – мъжете действително стават много разсеяни, трудно се концентрират, когато са влюбени.

Често околните се шегуват с нас, че сме влюбени, когато допускаме грешки при изпълнение на елементарни задачи.

Също така правят и повече грешки в работата си, докато това не може да се каже за жените, напротив те дори стават по-концентрирани и любовта се отразява положително на професионалното им израстване, докато при мъжете ситуацията е пълна противоположност.

На влюбените жени в работата им помага и фактът, че техният мозък функционира на различен принцип от мъжкия – например една жена може да върши няколко задачи едновременно, като това по никакъв начин не се отразява на качеството на работата, макар и това да се отнася за изпълнението на по-рутинни задачи.

Докато същото е невъзможно при мъжете, когато трябва да вършат няколко неща едновременно обикновено изпадат в паника, и повечето от тях като защитна реакция се вбесяват и най-често си го отнасят хората, които са около тях.

И това, в случай че мъжът не е влюбен, трудно можем да си представим тогава какво се случва.