Диабет е заболяването, при което в организма се нарушава образуването и/или използването на запасите на хормона инсулин.
Инсулиновата недостатъчност може да бъде обусловена от генетични фактори, вродена, както при диабет тип 1, или да бъде придобита, което е характерно за диабет тип 2.
В двата случая на диабет много често се наблюдават проблеми при отслабването, вследствие нарушено контролиране на нивото на кръвната захар и на инсулина.
Защо диабетиците напълняват?
За да се изясни защо страдащите от диабет отслабват толкова трудно, трябва да се дефинира взаимовръзката между кръвната захар, инсулин и диабет.
Нивото на кръвната захар зависи от храната, съдържаща въглехидрати.
Нивото на кръвната захар нараства пропорционално на скоростта на храносмилане на изядената храна.
Колкото повече въглехидрати съдържа храната, толкова по-бързо се разгражда в стомашно-чревния тракт.
И толкова по-бързо захарта попада в кръвта.
В отговор на повишените нива на кръвна захар организмът сигнализира на панкреаса за нуждата да образува определено количество инсулин, което да секретира в кръвта.
Когато инсулинът попадне в кръвта, свързва захарта и го доставя в клетките на организма в зависимост от потребностите.
При физическо напрежение, захарта се доставя до мускулните клетки и в главния мозък, която използват да произвеждат енергия.
Ако организмът не се нуждае от допълнителна енергия, захарта се доставя до мастните клетки, мастни депа, където се и отлага.
Така ако организмът се нуждае от енергия, захарта се разгражда в клетките и се разходва за извършване на работа.
В противен случай захарта ще доведе до увеличаване на телесната маса.
Проблемът с отслабването при диабетиците е обусловена от факта, че нивото на кръвната захар е повишена на практика постоянно.
Причината е, че организмът не може да регулира равновесието на захарта, вследствие на недостиг на инсулин.
Така потокът на захар от кръвта в мастното депо на организма на практика не се прекратява, което спомага за постоянно увеличаване на телесната маса.
Как се регулира теглото при диабет?
На опаковката на всеки трябва да бъде посочено общото количество въглехидрати.
Следва да се има предвид, че различните въглехидрати се държат по различен начин в процеса на храносмилане, и по-различен начин влияят на панкреаса.
Обективен критерий, с помощта на който можем да разберем, колко бързо дадени въглехидрати вдигат кръвната захар, е стойността на гликемичния индекс.
Основната задача на диабетиците е да регулират нивата на кръвната захар.
Организмът не е в състояние адекватно да обработва излишното количество приемани въглехидрати.
И ги насочва към рязко неконтролируемо повишаване на кръвната захар със съответната симптоматика.
На диабетиците се препоръчва ограничаване само до въглехидратите, които влияят минимално на нивата на кръвната захар – плодове, зеленчуци, зърнени.
Към храните с нисък гликемичен индекс се отнасят тези, чиито ГИ не превишава 55, с 55-69 са със среден, а при тези с висок надвишава 70.
ГИ на глюкозата е равен на 100%, на меда – 85%, на картофите – 85%, на млечния шоколад – 70%.
Диабетиците следва да избягват въглехидрати, които лесно се усвояват, т.нар. бързи.
Ендокринолози не препоръчват изобщо да се консумират храни с ГИ над 70%. Но дори и с консумацията на храни с т.нар. източници на бавни въглехидрати не бива да се прекалява, към което предразполагат високите нива на кръвна захар.