Минава седмица от началото на диетата, качваме се на кантара и това, което виждаме ни разочарова, не сме достигнали поставената цел.

Ако наистина сме били упорити, но не виждаме резултат, то може би е дошло време да погледнем на начина на живот под друг ъгъл.

Събрахме няколко разпространени и доста коварни навици, част от които по всяка вероятност водят до това, че прогресът в постигането на желаната стройност не е с такива темпове, с каквито би ни се искало.

Забавяне на отслабването – какви може да са причините

1.Ориентираме се само по показанията на кантара

Показанията на кантара са само един от признаците на отслабване. Но всъщност е необходимо отчитането и на други фактори, например, увеличаване на мускулната маса или задържането на вода.

Не постъпва правилно и при теглене по няколко пъти дневно. На практика теглото може да варира до 1,8 килограма през деня в зависимост от това колко храна и течности сме приели.

Ако показанията на кантара не се променят или стоят на място, е добре да използваме други методи за контрол на теглото.

Промяна на обиколките на тялото и снимка в цял ръст всеки месец могат и да покажат, че всъщност топим мазнини.

2.Стройна фигура за кратко време

Завишените очаквания за бързо отслабване могат да доведат всъщност до забавяне свалянето на килограми. Когато не можем да достигнем поставената цел в кратки срокове, много от нас се разочароват, а понякога дори прекратяват диетата и спазването на режима на физическа активност.

Италиански учени анализирали данните от 23 медицински центъра, към които се обръщат жени с наднормени килограми и затлъстяване. Тези от тях, които отслабвали твърде бързо, до 6-12 месеца се връщали към предишните килограми.

3.НЕ на храненето преди тренировка

Споровете дали да се яде или не преди тренировка, не стихват до днес. Неотдавна в списанието за наука и медицина в спорта бе публикувано изследване, което показва, че жените, които се хранели с богата на протеини храна 30 минути преди умерена физическа активност, изгаряли повече калории от тези, които не слагали нищо в устата преди тренировка.

4.Ядем твърде често, дори и да не сме гладни

Повечето от нас са чували, че дробното хранене може да ни избави от чувството на глад. Но за съжаление, тази препоръка понякога обезсмисля усилията за сваляне на килограми.

Твърде честото хранене може да доведе до употреба на прекомерно количество калории през деня.

Това се случва, тъй като не всички правилно оценяват размерите на порциите и тяхната енергийна стойност. Когато храненето е на всеки 2 часа, порциите трябва да са малки, както и калориите.

5.Недостиг на нощен сън

Ако спим по-малко от 7 часа, това може да се отрази неблагоприятно на метаболизма. Грешат и тези, които смятат, че недостигът на нощен сън може да се компенсира със спане през деня.

Когато бодърстваме през нощта, това води до нарушаване на циркадните ритми, с други думи вътрешният часовник се разстройства.

При хората, които спят по 4 часа 5 дни подред, скоростта на обменните процеси се забавя с 2,6%.

За да се върне вътрешния часовник към нормалното си състояние след толкова продължително ограничение на съня, на 6-тата нощ участниците в експеримента биха могли да спят не по-малко от 12 часа.

Качественият нощен сън играе основна роля при сваляне на килограми и помага за регулиране на хормоните – грелин и лептин, които контролират чувството на глад и насищане.

6.Необръщане внимание на етикетите на хранителните продукти

Надписи на опаковките „без глутен”, „без захар”, „без мазнини” могат да създадат лъжливо чувство за безопасност, когато избираме тези продукти.

Препоръчително е етикетите да се четат, тъй като така ще получим важна информация за състава на хранителните продукти, тяхната калоричност и съдържащите се в тях хранителни вещества.

7.Ядем твърде рядко, игнорираме глада

Пропускането на хранене може да е добро решение, за да изяждаме по-малко количество храна в денонощието. Но в действителност това най-вероятно още повече ще усили апетита. Когато игнорираме апетита и пропускаме хранения, обмяната на веществата се забавя.