Ранното обучение по плуване на кърмачетата е гаранция за здравето им в бъдеще. Ползата от плуването е неоспорима. За това, че плуването носи на новородените само ползи, няма никакво съмнение сред лекарските среди.

Движенията във водата способстват за хармоничното развитие на детето. Поради хоризонталното положение на тялото всички движения се изпълняват с ръце и крака. И това е една от особеностите, определящи положителното влияние на плуването върху организма.

При плуване участват практически всички мускули на тялото, което способства за развитието на мускулатурата и подвижността на основните стави.

Налягането на водата върху подкожното венозно русло, дълбокото диафрагмено дишане и състоянието на хидростатична безтегловност способстват за увеличаване на притока на кръв към сърцето и съществено облекчават неговата работа.

Затова плуването се препоръчва на деца със заболявания на сърцето като едно от средствата за укрепване и развитие на сърдечно-съдовата система.

Плуването също така укрепва опорно-двигателния апарат на детето, развива координацията на движенията, формира т.нар. мускулен корсет, предотвратявайки изкривяването на гръбнака, понижава раздразнителността и възбудимостта, подобрява съня и апетита.

Въздействието на водата и на водния масаж благотворно се отразява на чревната перисталтика, явявайки се профилактика на запек и на чревни колики. Децата, редовно занимаващи се с плуване, в по-малка степен са предразположени към настинки.

При отклонения в здравословното състояние, вродени пороци в развитието, увреждания и заболявания на нервната система, при травми и заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на сърдечно-съдовата система, патологии на дихателните органи, изискващи ограничаване на физическите натоварвания, упражненията във вода оказват лечебно действие.

Плуването е по-ефективно за възстановяване след много заболявания, тъй като заниманията във вода протичат в условия на относителна безтегловност.

Оздравително-рехабилитационното плуване се провежда в детските поликлиники, рехабилитационни и оздравителни центрове, секции по оздравително плуване, а също под форма на самостоятелни занятия у дома във ваната.

Преди началото на занятията е необходимо да се обърнете за консултация към педиатър за изключване на евентуални противопоказания. Започване на плуването във ваната е възможно, когато раната от пъпната връв е зараснала напълно, някъде около 3-тата седмица.

Занятията в басейна се препоръчват от 2-месечна възраст. Задължително продължете занятията и при достигането на детето на 2-3 години. Плуването е полезно за децата от всички възрасти.

За първите водни процедури на новороденото температурата на водата не трябва да по-ниска от 34-36 градуса по Целзий. Впоследствие температурата на водата може да се понижава.

Но за деца до 3 месеца не е препоръчително да се занимават с плуване във вода, при което температурата на водата е по-ниска от 32 градуса. По този начин се провеждат същевременно и закалителни процедури.

Също така е много важно преди детето да се сложи във ваната, последната да бъде много добре почистена, тъй като в тази възраст имунната система на бебето все още не е укрепнала, и то е предразположено към инфекции от бактерии, които не създават проблеми при хората в зряла възраст.

Препоръчително е и след водните процедури кожата на бебето да се намаже с бебешко олио, тъй като, особено в Южна България, водата е доста твърда, което предполага изсушаване на чувствителната бебешка кожа.

Противопоказания за плуване за деца в ранна възраст са:

• Пневмония, ОРВИ;
• Чревни инфекции;
• Кожни заболявания с инфекциозен произход;
• Алергични проявления на кожата;
• Остри фебрилни състояния;