Есента е един от сезоните, които имат много предимства. По това време въздухът става малко по-хладен през нощта, влажността изчезва, а всички вкусни и питателни плодове и зеленчуци са на ваше разположение. Много хора подценяват ползите от тиквите, които пълзят по земята. В действителност те са достатъчно пораснали, узрели и са пренаситени с хранителни вещества и витамини. Знаете ли как да подобрите диетата си, ако консумирате тези природни дарове?

Как да определим кой сорт тиква е най-полезен за здравето ни?

В света са познати около 90 рода тикви, в повече от 700 разновидности. Тиквите са познати на човечеството преди повече от хиляди години. Култивирани са в Централна и Южна Америка. След като европейците откриват Америка, пренасят тиквите в Европа.

Зеленчуците, които съдържат най-много хранителни вещества са така наречените пълзящи по земята тикви, които могат да бъдат добавени към почти всяко ястие. Всеки сорт притежава различен вкус и понеже повечето тикви имат такава дебела кора, могат да се съхраняват до шест седмици, след като са откъснати. Експериментирайте с няколко различни сортове, за да определите кой ще ви допадне най-много.

Защо тиквата „скуош“ се смята за толкова полезна?

Всеки сорт притежава различно количество хранителни вещества, но има някои основни хранителни вещества, които при тиквата „скуош“ са много по-високи, освен вкусни това ги прави и много полезни за тялото.

Известен факт е, че всички тикви „скуош“ имат много фиброзна плът, която се омекотява при варене, което и придава приятна консистенция и има редица други предимства. Тя забавя храносмилането в стомаха, което помага да се поддържа стабилно нивото на кръвната захар, което предизвиква чувство за ситост и ограничава апетита. Това е причината, поради която голяма част от хората приемат по-малко количество храна, след като са консумирали, богати на фибри храни. Трябва да знаете, че когато добавите повече фибри към диета си, може да почувствате подуване, но след като тялото ви ще свикне, ще се чувствате чудесно.

Тиквата „скуош“ има високо съдържание на бета-каротин, който се променя във витамин А, когато се абсорбира в стомаха. Тиквите имат високо съдържание на антиоксиданти и подсилват имунната система. Изследванията са установили, че диетите, които имат високо съдържание на бета-каротин водят до по-малко сърдечно-съдови заболявания като инсулт и инфаркт, освен това понижават риска от развитие на рак на белия дроб. Известно , че богатото количеството на витамин А, помага да подобрите зрението и вида на кожата. Мъжете, които консумират скуош повишават производството на сперматозоидите.

Според последните изследвания жените, които включват в диетите си високо съдържание на витамин С имат по-здрава кожа, по-малко бръчки и проблеми с кожата като изсушаване. Според изследването, хората, които консумират продукти с високо количество витамин C понижават опасността от инсулт, въпреки че точната причина все още не е установена.

Малките промени в основните съставки на диетата ви, могат значително да подобрят цялостното ви здравословно състояние, а употребата на разнообразни сезонни зеленчуци, сред които и тиквите „скуош“, могат да бъдат първите крачки към един по-добър и здравословен начин на живот.