Известен факт е, че за да функционира правилно тялото, се нуждае от най-малко седем-осем часа сън. Голяма част от хората пренебрегват тези съвети, като си обещават, че ще си наваксат през следващия ден. Според последните проучвания липсата на сън води до тежки здравословни проблеми и е причина за поява на различни болести.

Недоспиването може да доведе до поява на редица болести

Знаете ли, ако лишавате тялото си продължително време от сън може да увеличите риска от сърдечни заболявания? Липсата на сън нарушава важни за тялото функции, особено при сърдечно-съдовата и имунната система. Ако редовно не си доспивате тялото ви ще се нуждае от повече захар. Тази нужда  може да повлияе на нивото на инсулина и да доведе до поява на диабет или наднормено тегло.

Недоспиването повишава броя на злополуките

На всички е известно, че при умора тялото и умът не функционират добре. Липсата на сън наподобява ефекта от алкохола. Когато не сте получили необходимата почивка, не може да се фокусирате и концентрирате добре, наблюдава се затруднено изпълнение на нормалната мозъчна дейност. В тези моменти е понижена бдителността и имаме забавени рефлекси. Ако редовно не си доспивате и сте от хората, които ежедневно шофират, спортуват, работят с машини или извършват друга натоварваща дейност увеличавате риска от произшествия.

Други нежелани реакции

Сънят влияе на всеки аспект на мозъка и тялото, дори подобрява външния вид на кожата. Ако се лишите от него, ще забележите негативни промени във физическото и психическото си състояние, липса на изобретателност при поставените задачи, освен това може да засегне работата и социалните ви успехи.

Липсата на почивка през нощта може да бъде причина за раздразнителност, загуба на концентрация, а в някои случаи и да доведе до депресия. Някои от симптомите на хроничната депресия са свързани с продължителната липса на сън.

Как да получим необходимата почивка?

Забързаният начин на живот, работата, грижите за семейството и дома, често са причина за липса на сън. Как да си набавим необходимите часове за почивка през нощта при толкова много задължения? Най-добрият начин е, като се освободим от всичко, което ни разсейва, например, когато си лягате изключете телевизора.

Изследванията показват, че излъчената светлина от електронните предаватели стимулира дейността на мозъка и вместо да си почива, той продължава да работи. Много хора споделят, че за да заспят си пускат някой филм, но това всъщност нарушава спокойния нощен сън. Създайте си правило, което изключва техниката от стаята ви за отдих.

Всъщност може да подобрите условията за почивка в спалнята, като намалите светлината и шума от всякакъв вид или регулирате температурата. Отпуснете се, като си вземете вана или горещ душ, намалете приема на кофеинови напитки преди лягане, вечеряйте по-рано за да избегнете безсъние от тежест в корема и пийте топли билкови чайове. Йогата и медитацията са част от техниките, които ще ви помогнат да се освободите от напрежението.

Всичко друго може да почака няколко часа

В крайна сметка, ако искате да се почувствате по-добре, да изглеждате по-добре и да живеете по-дълго трябва да получавате нужните ви часове сън. Само не забравяйте, че каквото и задължения да имате, винаги могат да почакат до сутринта.