Може би сте чували за множествената склероза (МС) или познавате някой, който страда от тази болест. Знаете ли, че тя засяга около 2,5 милиона души по света и убива няколко хиляди, всяка година? Тя се появява внезапно и има фатални последици, които могат да причинят физическа неспособност за движение и да доведат до обездвижване и трайни психически щети.

Ранното откриване на болестта дава възможност за лечение, което може да забави процеса на дегенерация и да подобри качеството на живот на пациентите, като им осигури по-добра цялостна прогноза. Ето какво трябва да знаете за това опасно хронично заболяване.

Какво е множествена склероза?

Множествената склероза е възпалително имунно заболяване, което влияе върху централната нервна система. Това се случва, когато имунните атаки и щети засегнат мастните обвивки на миелин, който изолира нервните влакна (и самите нерви) в рамките на гръбначния и главния мозък.

Това е причина за лоша комуникация в нервната система, а резултатите могат да доведат до различни симптоми и усложнения, които варират от леки до тежки. Тези щети обикновено се получават след помрачена тъкан (склероза) в една или повече засегнати области.

Какви видове множествена склероза съществува?

Множествената склероза (МС) се разделя на четири вида: пристъпно-ремитентна, първична-прогресивна, вторично-прогресираща и прогресивно-пристъпни.

Пристъпно-ремитентна е най-често срещаната и обикновено е придружена от симптоматично обострени атаки (пристъпи) и периоди на възстановяване (ремисии). При първична-прогресивна множествена склероза, неврологичната функция бавно се понижава и не се наблюдават пристъпи или ремисии.

При вторично прогресиращата множествена склероза, заболяването се влошава постоянно и може или не може да бъде придружено от незначителни обостряния. Прогресивно-пристъпната МС се среща много рядко, но при нея заболяването се влошава непрекъснато още след първия ден, без ремисии.

Какво причинява множествена склероза?

Не е ясно какво причинява множествената склероза, но се смята, че се получава като резултат от редица фактори или комбинацията им. Учените са наблюдавали някои модели, при които се установява, че хората, които имат близък роднина, страдащ от подобно заболяване, са изложени на по-висок риск от поява на болестта. Учените смятат, че някои бактерии и вируси са тригери като например морбили, човешки херпес вирус-6 и вирусът на Епщайн-Бар.

Какви са симптомите на множествена склероза?

Най-честите симптоми на множествената склероза включват умора, изтръпване, проблеми със зрението, координацията, когнитивна дисфункция, замайване, спазми, болка, дисфункция на пикочния мехур, червата, затруднено ходене и депресия.

По-редки са случаите, в които пациентът може да получи главоболие, гърчове, загуба на слуха, сърбеж, говорни нарушения и проблеми с дишането. Симптомите могат да се появяват и изчезват без видима причина, те са различни при всеки пациент. В зависимост от вида на множествената склероза симптомите могат да бъдат леки, тежки, прогресивни или постоянно променящи се.

Как се лекува множествена склероза?

Макар че все още не е открит лек за множествената склероза, съществуват редица лечения и експериментални лекарства. Лечението обикновено включва модифициране на хода на заболяването. Симптоми и атаките се управляват с помощта на медикаменти, които подобряват функцията и предоставят емоционална подкрепа.

За лечението се използват медикаменти като „Extavia“ (интерферон бета-1b), „Avonex“ (интерферон бета-1а), „Gilenya“ (финголимод), „Tysabri“ (натализумаб), „Aubagio“ (Терифлуномид), „Tecfidera“ (диметилфумарат), „Copaxone“ (глатирамер ацетат) и кортикостероиди. Алтернативната медицина и рехабилитацията също са доказали полезното си действие.