Какво са длъжни да направят родителите, за да могат техните деца да постигнат много, когато навлязат в зряла възраст? Психолозите дават 9 полезни съвета в тази насока.

Всички родители желаят техните деца да имат щастливо и безметежно детство, да се учат добре в училище, а когато пораснат да постигнат много. Единна рецепта как да се отгледа успешен човек засега не съществува, но психологическите изследвания позволиха да се определят редица фактори, които способстват за постигането на тази цел.

1. Научете децата да вършат домакинска работа

Ако децата не мият чиниите, от които ядат, това означава, че някой друг го прави вместо тях.

Тоест те не само са освободени от работа, но и от осъзнаването на факта, че тази работа е необходимо да се свърши, и че са длъжни да дават своя принос за общото благо, отбелязва Джули Литкот-Хаймс, автор на книгата „Как да отгледаш възрастен?“.

Тя е уверена, че децата, свикнали да вършат домакинска работа, достигат зряла възраст, като са способни да работят в екип, умеещи да съчувстват на другите хора, защото от ранна възраст знаят какво са това трудности. Също могат самостоятелно да се справят с всякакви задачи.

2. Възлагайте на децата големи надежди

Високото ниво на очаквания на родителите оказват огромно влияние върху постиженията на децата, до това заключение достигнали учените от Калифорнийския университет, анализирайки данните, касаещи 6600 деца, появили се на бял свят през 2001-ра година.

Родителите, чиято цел е децата им да получат висше образование, помагат на своите наследници да преодолеят всички прегради по пътя към тази цел.

Тук сработва и ефектът на Пигмалиона, смятат учените – това, което един човек очаква от друг, може да послужи за нещо като сбъдващо се само пророчество, тоест децата са склонни да вървят по пътя, който им е проправен от очакванията на родителите.

3. Обучавайте децата си на социални навици

Изследователите от Университета на щата Пенсилвания и Университета Дюк наблюдавали 700 деца, започвайки от детската градина до 25-годишна възраст.

Учените установили, че между нивото на развитие на социалните навици във възрастта, когато се ходи на детска градина и жизнените успехи 20 години по-късно съществува пряка връзка.

Децата, които още в детската градина умеели добре да общуват с връстниците си, да помагат на другите и самостоятелно да решават възникващите проблеми в общуването, към 25-тата си година обикновено вече са получили висше образование и имали високоплатена работа, което не може да се каже за техните връстници с ограничени социални навици.

Към 25-тата си година за последните съществували по-големи шансове да си имат работа с полицията, да злоупотребяват с алкохол и да живеят в бедност.

4. Рано започнете обучението на децата по математика

Проведеният през 2007-ма година анализ на данните, обхващащ 35 хиляди деца в предучилищна възраст от САЩ, Канада и Великобритания, показал, че ранното развитие на математическите способности води до огромни преимущества в бъдеще.

Такива деца успяват добре в училище не само по математика, но и по други предмети.

5. Старайте се да запазвате спокойствие

Майчиният стрес, предизвикан от раздразнението, разочарованието от опитите да съвмести работата и грижата за децата, много неблагоприятно се отразява на последните.

Това негативно психологическо състояние се предава на децата и там не способства за тяхната увереност в себе си, откритост пред света и желание за получаване на знания.