Точно сега е времето, когато да започнем положителна промяна. Пролетната умора си е отишла, лятото е в разгара си и ние сме неспокойни и нетърпеливи да започнем нови предизвикателства и начинания. Но има малки спънки, като този стар багаж, който ни тежи, забавя ни и ни пречи да влезем в крак с новите си навици. Ето и един десетдневен план, който ще ви помогне да се отървете от токсините и ще ви покаже как да живеете по-здравословни и щастливо, знаейки как и кога да натиснете своя рестарт бутон.

Ден 1 – почистете килера и хладилника. Време е да изхвърлите всичко застояло и с изтекъл срок на годност. Ценете хладилника си. Има ли в него цветни и пресни плодове и зеленчуци? Имате ли под ръка леки протеини? Правило номер 1 за успеха: не можете да направите какво и да е без добра диета. Ако хранителният ви режим не е балансиран, просто няма да видите резултатите или да имате енергията, за да направите положителните промени в живота си.

Ден 2 – подредете и разтребете работното си място. Отървете се веднъж завинаги от безкрайните брошурки, изтекли проекти и всичките боклуци, натрупани върху работното ви бюро. Само гледането на толкова много боклук около вас може да ви лиши от така нужната енергия, с която можете да направите нещо продуктивно и полезно.

Ден 3 – прочистете социалните си мрежи и контакти. Имате ли „приятели“, които наводняват стената или чата ви с милиони постове? Имате ли приятели, с които тайничко се сравнявате? Да сравнявате означава да се отчайвате, а отчаянието може да доведе до депресия и негативна енергия. Внимателно разгледайте контактите си в социалните мрежи и просто премахнете хората, които не ви носят положителни неща.

Ден 4 – изкоренете завистниците и злобарите. Време е да се ориентирате малко по-персонално към самите вас. Има ли в живота ви хора, които на малко токсични? Случва ли ви се постоянно да се виждате как се опитвате да промените, коригирате или решите техните проблеми и ситуации? Или ви се случва да не споделяте успехите и постиженията си от страх да не ревнуват? Ако това е така, е крайно време да се отървете от това и да се свържете с хора, които ще ви помогнат да израстете и да се развиете.

Ден 5 – рестартирате персоналната си лексика и речник. Често ли използвате думи като „би трябвало“, „бих желал“, „може би“ и „трябва“. Тези крайни понякога думи саботират ли усилията ви да бъдете щастливи? Тайно вярвате ли, че всичко трябва да става така, както вие искате и хората трябва да действат по начина, който вие смятате за удачен? Опитайте се да замените думата „би трябвало“ с „по-добре би било“ или „би било за предпочитане“. Колко по-добре звучи „Би било за предпочитане, ако той или тя направят това, което се надявам да направят.“ Една простичка трансформация на думи може коренно да промени живота ви.

Ден 6 – създайте SOS план за справяне и отърваване от стреса. Напишете на един лист това, което обикновено правите, когато сте под стрес. Пресягате ли се към кутията с пица или към сладките? Хващате ли кутийка кола или може би палите цигара? Измъчвате ли се, като прекарвате през съзнанието си всичко отново и отново докато заспите? Спите ли добре?

Направете списък с нещата, които вършите тогава, когато сте стресирани и вижте как можете да модифицирате и промените поведението си. В живота е важно да можете да изработвате стратегии. Каква е вашата стратегия за повече растеж и развитие? Нещото, което трябва да знаете за стреса е, че той убива вашия моментум.

Когато сме поставени под стрес, имаме нездравия навик да се връщаме към старите си деструктивни навици, независимо колко здраво и усърдно се борим, за да създаде нови и здравословни привички. Така че, как да бъдем успешни и ползотворни докато се опитваме да балансираме пиковете и падовете в ежедневието ни, когато толкова много неща ни дърпат в толкова различни посоки? Създайте си собствен SOS стрес план, за да не позволите на стреса в ежедневието ви да излезе извън контрол.

Можете да започнете като посветите поне 5 минути всеки ден, за да съставите списък с привичките и навиците си, които създават стрес у вас. След това срещу всяка една от тях напишете ново и позитивно начинание, с което можете да се захванете. Ето и един пример: съпругът ви гледа телевизия, докато вие смятате, че може да се включи и да ви помогне да приготвите обяда на децата за следващия ден. Със старото поведение: ще стоите над обяда на децата и ще размишлявате. С новото поведение: отидете в другата стая и направете една серия от 10 лицеви опори. Гневът е емоция, натоварена с висок заряд и той изисква високо интензивна дейност, която да го потуши. А и няма нищо лошо, ако направите малко по-секси ръце, нали така?

Ден 7 – създайте ден за игра. Направете си списък с упражнения и тренировъчна програма, като също така включите и дейности, които ви карат да се усмихвате и да се чувствате добре. След това отделете време и воля, за да правите поне една от тях в този ден. Правилото е, че няма правила. Всичко, което кажете, важи. Чувствайте се спокоен да бъдете толкова глуповат, колкото желаете, свалете гарда и не се тревожете.

Ден 8 – създайте мечтаното от вас разписание. Отделете половин час един ден, за да си изградите мечтаната програма. Какъв ли щеше да е животът ви, ако вярвахте, че времето си е ваше и нямахте задачи за изпълнение? Как щеше да изглежда идеалният ви ден или седмица? Това, което е изумителното в този процес е, че реалният ви живот може да не е толкова различен от идеалния. Това е перфектната възможност да поставите приоритетите си наново и да добавите още няколко неща, които харесвате и обичате.

Ден 9 – натъпчете дома си с положителни стимуланти. Това означава да вземете цветя, здравословна храна, да създадете положителни емоции и спомени. Всичко положително започва в ума. Не можете да направите хубаво тяло или да живеете целесъобразно и здравословно, ако нямате такова мислене.

Ден 10 – Днес е свободният ви ден. Да, наистина е така. Може да звучи странно и предизвикателно за перфекционистите и отдадените на кариерата, но вярвайте, това ще ви накара да се почувствате наистина по-добре. Дайте си разрешение днес да сте щастливи със себе си такива, каквито сте. Повтаряйте си: „Приемам себе си такъв, какъвто съм!“ „Аз съм добър такъв, какъвто съм!“ Излезте и се забавлявайте днес без чувство на вина или угризения.