Един бърз въпрос: знаете ли какво се съдържа в дамските ви тампони? Най-вероятно не, тъй като Администрацията по храните и лекарствата не задължава производителите да посочват всички съставки на опаковката.

Мисълта, че АХЛ почти не регулира състава на нещо, което една жена буквално носи в тялото си, може да те накара никога повече да не сложиш тампон. Но следващото най-добро решение е да ползвате превръзка по време на цикъл, което, както знаем, е най-лошият кошмар на всяка жена.

Много тампони, дори и натуралните, могат да бъдат приготвени от вещества като изкуствена коприна, дървесна целулоза, която е по-евтина от памука. Някои също така съдържат диоксини, синтетични влакна петрохимични добавки, наред с полиестер, колаген, целулоза, поливинил алкохоли и полиуретан. Ако сте алергична към тези вещества, то тогава тампоните могат да предизвикат реакция, варираща от леко неразположение до потенциално възпаление.

Специалистите споделят, че синтетичните вещества могат да изсушат вагината и така да предизвикат раздразнение, но за сметка на това имат едно предимство – попиват повече.

Колкото по-напоен е тампонът, толкова по-благоприятна е средата за развитие на бактерии. Така се създава много добра среда за развитието на синдрома на токсичния шок.

Много специалисти вярват, че има връзка между двете, защото редица пациентки са получили подобни симптоми докато са носели тампон.

Най-плашещото е, че тампоните са малко изследван продукт. Почти няма независими проучвания по темата. Без да има обоснована и неутрална информация и прозрачност върху фактологията е много трудно да се вземе информирано решение.

Дори и да започнете свое собствено разследване, съвсем скоро ще се убедите, че съществува много, наистина много малко научно обоснована и доказана информация от изследвания, която да подкрепя предимствата на изцяло памучните тампони пред тези, направени от изкуствена коприна, памук и други мистериозни съставки.

Има притеснения, че тампоните, които се произвеждат, могат да съдържат съставки, които причиняват дисфункция на жлезите с вътрешна секреция, потенциално канцерогенни са и съдържат химикали, които не трябва да са на толкова силно абсорбиращо място като женското влагалище.

И тъй като компаниите производители не са задължени да дават информация какво съдържат продуктите им, ние просто не знаем какво има вътре в тях. Химикали? Бои? Кой знае?

Защо се знае толкова малко за нещо, което е от такава важност за менструалното здраве на милиони жени по света? Това е добър въпрос, без добър отговор, обаче.

Някои производители вече поемат нещата в свои ръце и създават нови изцяло изработени от памук тампони. Те поместват абсолютно цялата информация за съставките и структурта на  продуктите за женска грижа, а списъкът свършва с памук.

„След като разбрахме, че компаниите производителки на продуктите, които ползваме от години, не са задължени да разкриват както точно се съдържа в техните продукти, не можахме да повярваме, че никога не сме се замислили: Какво има в тампона ми?“, споделя Джордана Киър, една от създателките на тампони от чист памук. Те са проектирани така, че да попиват също толкова добре, колкото и техните синтетични еквиваленти, благодарение на специалния си дизайн.

Все пак помислете дали не е по-добре да сменяте тампона си просто малко по-често и да пожертвате малко от попивателната му способност, докато не се разбули мистерията на това какво в действителност се съдържа в дамските тампони.