Вероятно повечето от нас не са срещали хора, които да не обичат шоколад. Но все пак е възможно да има такива хора, но когато им да дадете да прочетат тази статия и те със сигурност ще заобичат шоколада не по-малко от вас.

1. Шоколадът е естествено обезболяващо

Всеки път, когато поредното парченце шоколад попада в нашия стомах, съдържащото се в него какао предизвиква освобождаване на малък еликсир на щастието в нашия мозък.

Това се обяснява с образуването на допълнителни ендорфини – естествени опиати, и активация на центровете на удоволствие на мозъка, което дори до отслабване на реални болезнени усещания.

2. Разтапянето на парченца шоколад в устата предизвиква по-приятни усещания от целувките

През 2007 година изследователите от университета Съксес изследвали честотата на сърдечните съкращения и мозъчните вълни у 20 двойки по време на целувки, а след това по време на хапване на шоколад от тях.

Във всички случаи шоколадът в устата предизвиква по-интензивна реакция, отколкото чуждият език.

3. Шоколадът прави вашата кожа по-млада

Немските изследователи предполагат, че флавоноидите в шоколада поглъщат ултравиолетовата светлина, което спомага за реалната нейната защита от стареене и увеличава притокът на кръв към нея.

В крайна сметка това води до значително подмладяване и подобряване на кожата.

4. Надежден източник на енергия

Шоколадът съдържа кофеин и теобромин, който повишава нивото на енергията. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече енергия ще получите.

И, за разлика от всички енергийни напитки, шоколадът не довежда до катастрофален спад на енергията след няколко часа.

5. Употребата на шоколад по-рано се е осъждала от католическата църква

Въздействието на шоколада се разглеждало като магьосничество и измама, а всичките неговите любители поголовно са се смятали за богохулници и еретици. Вероятно в това има някаква истина.

6. Шоколадът дори може да помирише

Британски учени са установили, че дори простата миризма на шоколад увеличава излъчването на тета вълните от мозъка, което предизвиква отпускане.

Сравнявайки действието на миризмите на различни храни, учените стигнали до заключението, че само флуидите на шоколада притежават изразен отпускащ ефект.

7. Шоколадът ни прави по-умни

Проведено през 2006-та година изследване показва, че употребата на храни, имащи високо съдържание на какао, само след 5 дни увеличават притокът на кръв към мозък, подобрявайки по този начин цялостното му състояние и съответно умствените му способности.

Поради тази причина не е изненадващо, че хората, в чието меню присъства шоколадът, са много по-съобразителни и по-дълго съхраняват яснотата на разсъдъка.

8. Не вреди на зъбите ви

През 2000-та година японските учени установили, че шоколадът е по-малко вреден за здравето на зъбите, отколкото другите сладки храни.

Това се обяснява с антибактериалните свойства на какаовите зърна компенсират относително високо ниво на кръвната захар.

9. Понижаване на риска от развитие на диабет

Флавоноидите, съдържащи се в какаото, притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да понижат риска от развитие на диабет тип 2, поради повишена чувствителност към инсулина.

10. Повишаване на сексуалното желание

Според италиански изследователи, жените, които редовно ядат шоколад, имат много по-наситен сексуален живот. При тях се установява по-високо ниво на желание за секс, възбуда и удовлетворение от интимната наслада.

Но има нещо, което трябва да се отчете и фактът, че не всички шоколади са еднакво полезни. В тъмния има 2 пъти повече антиоксиданти, отколкото в млечния.