Разбира се, може да си налеете нещо освежаващо или енергизиращо, когато се чувствате отпаднали, но това не е единствения (и най-ефективният) начин да увеличите притока си на енергия. Ето няколко начина как да направите това лесно и бързо.

  1. Дишайте през корема си – тялото ви се нуждае от много неща, за да може да функционира правилно, но номер 1 горивото му е кислородът. Опитайте се да поемете няколко пъти дълбоко въздух от диафрагмата като разширявате гръдния си кош и корема с всяко вдишване и притискате пъпа към гръбнака си като издишате. Така по-голямо количество кислород ще достигне до мозъка ви и ще ви накара да усетите мигновен прилив на енергия.
  2. Слушайте няколко любими парчета – има причина защо не можете да тренирате без любимата си музика. Изследванията показват, че хората инстинктивно синхронизират движенията и изразите си с музиката. Така че пуснете си някоя енергична песен и така автоматично ще се почувствате по същия начин.
  3. Раздвижете се – независимо дали ще походите малко, ще се поразтегнете или просто ще се разкършите, това ще ви се отрази доста освежаващо. Изследванията доказват, че десетминутна тренировка може да ви държи енергични до около 4 часа. При тренировка, митохондрийте в клетката произвеждат ензими, които да поддържат тялото ви и енергийния ресурс, който то изисква. Дори и една разходка из офиса ще раздвижи кръвта ви и така ще спомогне за повече кислород да достъпи уморения ви команден център.
  4. Мастурбирайте – когато стигнете до оргазъм, това освобождава коктейл от нервотрансмитери и хормони, включително допамин, пролактин, серотонин и окситоцин. Така ще имате по-голяма способност за концентрация и респективно по-голяма ментална яснота и енергия. А и ако сами се задоволите, може да се окаже доста по-енергизиращо от секс с партньора ви, който може да се окаже доста по-акробатично и изпотяващо занимание и така да ви измори допълнително.
  5. Разходете се из природата – потренирайте или поседнете на пейка: всичко, от което се нуждаете, за да увеличите живителните си сили е да сте навън сред природата. Още по-добре ще бъде ако можете да съчетаете това и с разходка. Подобна разходка на открито ще ви съживи и ще повдигне енергията ви дори още повече.
  6. Пийте вода – уморени ли сте? Или сте просто жадни? Един от най-големите показатели за летаргия или ниска енергичност е това, че сте дехидратирани. Водата има двояко действие: помага както за регулирането на процесите в тялото, така и за функционирането на мозъка, които са пряко свързани с нашето настроение. Ако чувствате, че фокусът ви не е толкова остър и бистър, колкото бихте желали да бъде, можете да повишите енергичността си и способността си за концентрация с повече вода.
  7. Пуснете си нещо забавно – изследване в Университета в Небраска доказва, че участниците, на които било показано забавно клипче в интернет, били с по-добри енергийни нива след това. Това може би се дължи на факта, че смехът увеличава кръвното ви налягане, сърдечния ритъм и нивата на невротрансмитерите, отговорни за по-доброто настроение.
  8. Гледайте светлината – хората наистина се зареждат от слънцето. Светлината е това, което казва на тялото ви, че трябва да сте будни. Затова и изследване, проведено в университета в Айндховен показва, че хората са по-енергични и концентрирани, когато са изложени на силна светлина.