Най-малко осем души са пострадали от хранително отравяне и са заразени със салмонела при избухване на епидемия, която причини изтеглянето от търговската мрежа на 1.8 милиона паунда пилешко месо, съобщи американското министерство на земеделието през юли тази година.

Симптомите на хранителното отравяне със салмонела се развиват между 12 и 72 часа след приемане на заразената храна и включват диария, болки в абдоминалната област и треска. Симптомите могат да продължат между 4 до 7 дни и да отминат от самосебе си, като се препоръчва да се приемат много течности и вода, но при млади или възрастни хора, които са с по-слаба имунна система, могат да възникнат много сериозни усложнения.

Ето и 10 основни факта за салмонелата, които е добре да знаете, за да избегнете заразяване

1. Използвайте термометри – според специалисти в областта, когато консумирате готвено месо, е добре винаги да използвате термометър за храна. Повечето хора имат навика просто да слагат храната в микровълновата, за да я подгреят и не използват термометри. Температурата на сготвеното пиле трябва да е 74 градуса в най-дебелата част.

2. Избягвайте косвено заразяване – друг риск се крие в първичната обработка на месото преди то да бъде сготвено. Специалистите съветват консуматорите да помислят за повърхността на месото. Специалистите и лекарите съветват незабавно да измивате с топла вода и сапун всички кухненски прибори, които ползвате при директен досег със сурово месо, за да избегнете риск от заразяване.

3. Бъдете нащрек каква храна може да е заразена със салмонела – бактериите живеят в червата на животните, така че всичко, което е изложено на досег до съдържанието им може да бъде заразно. Това означава, че дори зеленчуците и билките в двора ви могат да бъдат заразени от салмонела от птичите курешки, които падат върху тях.

4. Домашните любимци също могат да бъдат риск и са изложени на риск – сред най-вероятните преносители на салмонела сред домашните любимци спадат костенурките, друг вид влечуги и малките птици. Дори котките и кучетата могат да се заразят и да предадат заболяването на своите стопани.

5. Други огнища на салмонела също са свързани с пилешки продукти – според специалистите, и други огнища на салмонела могат да бъдат асоциирани с пилешки продукти. Те смятат, че подобни продукти трябва да бъдат приготвяни директно за потребителите под стриктен санитарен контрол.

6. Дори и напълно здравите не са застраховани срещу хоспитализация – без значение колко добро е здравословното ви състояние, ако се разболеете от салмонела, симптомите могат да са толкова сериозни, че да се наложи приемането ви в болнично заведение.

7. Замразяването не убива вируса на салмонелата – замразяването не унищожава микробите, а само временно забавя жизнения им цикъл. Когато стоплите или размразите храната, те отново ще се активизират.

8. Микровълновите печки и фурни не предпазват от салмонела – специалистите смятат, че топлината в микровълновата печка не е особено добре контролирана, особено във вътрешността на продуктите, което означава, че все още може да има места, на които бактериите са активни.

9. Има причина в някои райони на света да няма огнища на салмонела – това се дължи на изключително добрата и добре финансирана система за публично здравеопазване.

10. Миенето на ръце е добра превантивна мярка – мийте ръцете си преди и след като пипате сурово месо, домашни любимци или растения на открито. Мийте ги също така след като се върнете от басейна или преди да се храните. Салмонелата е нещо естествено в природата и ви дебне, ако не сте внимателни.