На всеки се е случвало да се сблъска с кървящите венци или пък постоянно чувство на слабост и отпадналост. Определено тези усещания не са приятни за никого.

За съжаление, повечето хора не обръщат достатъчно внимание на подобни неща, в стремежа си да водят нормален живот и да не се занимават с излишни неща.

Безобидните на пръв поглед състояния могат да са признак на скрити заболявания. На какви симптоми трябва задължително да обърнете внимание?

1. Постоянна слабост

Ако дори след отпуск или почивни дни усещате постоянна слабост и липса на сили, то това е повод да потърсите лекарска помощ.

Истинска причина за такова състояние могат да бъдат заболявания на сърдечно-съдовата система, незабележимо протичаща депресия, нарушаване на хормоналния баланс или на обмяната на веществата.

Слабостта, която се появява във втората половина на деня и се съпровожда със световъртежи, мускулни спазми, може да бъде признак на множествена склероза.

2 . Сухота в устата

Постоянната жажда може да бъде признак на заболявания на органите на ушите, носа и гърлото. Обърнете внимание на съпътстващите симптоми.

Сухотата в устата сутрин се появява, ако в съня си човек е дишал през устата. Причина за това явление може да бъде изкривяване на носовата преграда, синузит, полипи в носа.

Първите признаци на захарния диабет са сухота в устата, жажда, често уриниране, нарушаване на зрението, безпричинно качване или сваляне на килограми.

3. Болки в корема

Причините за чести болки в корема най-често са заболявания на стомашно-чревния тракт, включително и скрити заболявания.

Непоносимост към определени храни, заболявания на гръбнака или на щитовидната жлеза, инфекции на пикочните пътища и дори депресия могат да предизвикат болки в корема. Характерът и локализацията на болките зависят от причината.

4. Силен косопад

В норма човек губи по 50-150 косъма на ден. Но ако сте забелязали, че косата ви капе твърде много – забелязали ли сте, че едва ли не кичури остават по възглавницата или на четката за ресане.

Възможно е това да е резултат от неправилна грижа или силен стрес. Но изобщо много коса капе при хората с хипотиреоза.
Още една причина за бързата загуба на коса при жените е поликистоза на яйчниците.

5. Повишена телесна температура дълго време

Ако в продължение на 2 седмици човек поддържа температура в пределите на 37-38 градуса, но усеща втрисане и нито кашля, нито има хрема, то това могат да бъдат първите признаци на заболявания като пиелонефрит, автоимунни или ендокринни патологии.

Още едно опасно заболяване, туберкулоза, което в България е вече рядко разпространено, се проявява чрез поддържане на дълго висока телесна температура, а кашлицата не преминава повече от 2-3 седмици.

6. Главоболие

Пулсиращата болка в тила, която се съпровожда с появата на „мухи“ пред очите е типичен симптом на хипертония. Силните болки в едната половина на главата, които се усилват при ярка светлина, движение и шум, са характерни за мигрена.

Внезапното главоболие с конвулсии, загуба на съзнание и гадене с голяма вероятност, е признак на инсулт.

7. Бучка в гърлото

Затрудненията и неприятните усещания при поглъщане често съпровождат неврологични проблеми. Но този симптом може да бъде първия признак на по-сериозни заболявания.

Сред тях са дифузна токсична гуша, тумор на ларинкса, гръбначна херния.

8. Кървене на венците

Ако се появява кръв, когато миете зъбите си или ядете ябълка, то най-честите причина за това са гингивит, парадонтит и пародонтоза. Освен това отслабените венци, които кървят при най-малкия натиск са характерни за гастрит и цироза на черния дроб.

Очаквайте скоро и останалите симптоми, които могат да сигнализират наличието на сериозен здравословен проблем.