Замисляли ли сте се как използването на таблети и изобщо на мобилни устройства въздейства на вашите деца? И какво действително се случва с децата, ако прекарват твърде много време с таблет или смартфон в ръка?

Много малко родители могат да си представят колко по-чувствителен мозъкът на детето по отношение използването на таблети, телефони и компютри.

Повярвайте, че не е необходимо вашата рожба да прекарва много време с таблет в ръка, за да окаже това неблагоприятно влияние върху развиващия му се мозък.

Разбира се, много родители вярват, че социалните мрежи, електронната поща и дори игрите не оказват на детето такова пагубно въздействие като гледането на филми със сцени на насилие, секс и ужаси.

В действителност интерактивното общуване чрез компютър с по-голяма степен на вероятност може да стане причина за възникване на проблеми със съня, промени в настроението и дори нарушаване на висшите функции на мозъка, отколкото гледането на телевизионни програми.

Кои са 5-те най-разпространени последствия от прекомерното пристрастяване на децата към мобилните устройства?

1. Нарушаване на съня

Ярката светлина от екрана на монитора или на дисплея през нощта създава фалшивото усещане, че навън е ден. Това блокира образуването на хормона мелатонин, който отговаря за регулирането на циркадните ритми на човека.

Само няколко минути с телефон в ръка през нощта могат да предизвикат задържането на образуването на мелатонин за няколко дълги часа, което увеличава риска от развитие на хормонален дисбаланс и възникване на възпалителни процеси в мозъка.

Освен това високото ниво на възбуждане препятства преминаването във фаза на дълбок сън, по време на която организмът се възстановява.

2. Зависимост

Много деца се намират в много силна зависимост от използването на своите електронни устройства, тъй като развлеченията, достъпни с тяхна помощ, стимулират освобождаването на допамин – хормон на удоволствието.

Най-общо казано за мозъка няма разлика какво е довело до освобождаването на допамин – електронните джаджи или кокаин, той обаче иска още от това.

Но ако системата за поощряване се експлоатира твърде често, за да се получава удоволствие, то нейната чувствителност постепенно се понижава и следващият път ще е необходима още по-голяма стимулация, за да се постигне поставената цел.

Така възниква зависимост.

Освен това допаминът влияе на способността на човека да се фокусира върху задачите и мотивацията. Така дори най-малките изменения в чувствителността към допамина се отразяват неблагоприятно върху емоционалната чувствителност на детето.

3. Депресия

Резултатите от изследванията свидетелстват, че ярката светлина от екрана на мобилното устройство или на компютъра през нощта може да стане причина за депресия и дори за самоубийство.

Изследванията, провеждани върху животни показват, че светлината на монитора преди и по време на сън може да стане причина за депресия, дори ако животното не гледа към екрана.

4. Стрес

Многобройни изследвания доказват, че честото използване на електронни устройства способства за възникване на стрес, който предизвиква изменение на нивата на хормоните, което води до повишена раздразнителност.

Освен това повишената възбудимост и зависимост потиска активността на фронталните дялове на мозъка – зоните, отговарящи за настроението на човека.

5. Понижаване на физическата активност

Отдавна е известно, че разходките на чист въздух, досегът с природата, активността извън дома предотвратява появата на стрес, подобрява концентрацията и вниманието, понижава нивата на агресия.

Получава се така, че детето прекарва повече време с таблета и мобилния телефон в ръка и съответно въздействието на естествените регулатори на настроението почти се загубва.