Пиелонефрит – какво представлява

Това е едно най-често срещаните бъбречни заболявания. Острият пиелонефрит е внезапно възпаление, което се причинява от бактерии. То засяга предимно интерстициалната тъкан и бъбречното легенче или по-често тубулите – бъбречните каналчета.

Хроничният пиелонефрит е продължително възпаление на бъбреците, което може да стане причина и за хронична бъбречна недостатъчност.

Това заболяване се развива най-често при хора, които са предразположени към повтарящата се остра форма на болестта като например при чести случаи на обструкция на пикочните пътища или на везикоуретерален рефлукс.

Какви са причините

Специалистите смятат, че бактериалната инфекция, която причинява възпалението на бъбреците понякога може да се развие и на друго място в тялото и да пренесе чрез кръвния поток и да обхване и бъбреците.

Много по-често обаче инфекцията е резултат от бактерии, които навлизат в тялото в обратна посока от долните пикочни пътища в пикочния мехур и постепенно достигат и засягат бъбреците.

В този случай това състояние се означава като възходяща инфекция. Това може да обясни защо  жените, чиито уретри са по-къси и са в непосредствена близост до ануса, който е потенциален източник на бактерии, 4 пъти по-често развиват възпаление на бъбреците.

Обратното връщане на урина към бъбреците, повече известно като рефлукс на урина и това състояние може да бъде причинено от вроден дефект или от обструкция. В първия случай вместо клапан между пикочопроводите и пикочния мехур, има широк отвор.

Обструкциите, които причиняват рефлукс на урина при жените обикновено са под формата на стиктура или съединителна тъкан, която се формира от инфекция или възпаление на уретрата.

При по-млади мъже такива стиктури се формират по-рядко и най-често са в резултат на полово предавани инфекции. При възрастни мъже най-често простата препятства движението на урината.

Рефлуксът на урина може да бъде причинен от въвеждането на катър или от цитоскопи за диагностика и лечение. Въвеждането на всяко чуждо тяло в зоната на запушването създава опасност от инфекция, която може да се окаже много трудна за лечение.

Симптоми на заболяването

Без значение от основната причина, симптомите на остър бактериален пиелонефрит често са едни и същи. Първите индикации са втрисане, което е придружено от висока температура и от болки в мускулите и ставите включително и болка в хълбока

Симптомите могат да се окажат и объркващи особено при деца, когато високата температура може да предизвика гърчове или промяна в психическото състояние. При възрастните инфекцията може да стане причина за объркване или да бъде замаскирана от други болки и страдания.

Може да има и дразнещи симптоми при уриниране като парене при уриниране, постоянни позиви за уриниране или повишена честота на уриниране.

При острите инфекции симптомите се развиват бързо, високата температура е най-характерният симптом с последващи промени в цвета на урината и болки в хълбока. Тъй като бъбреците се възпаляват всички характерни за една инфекция симптоми могат да се развият.

Лечение на пиелонефрит

Възпалението на бъбреците е най-често с бактериален причинител и се прилага терапия с антибиотици.И за да бъде установен конкретно причинителят се прави посявка на урина, която позволява на уролога да изпише най-подходящия антибиотик в случая.

Но ако инфекциозният организъм не може да бъде установен, терапията се състои в приемането на широкоспектърен антибиотик. Симптомите могат да изчезнат няколко дни след началото на приема на антибиотици.

Въпреки че урината се стерилизира в рамките на 48 до 72 часа от започването на терапията, курсът на лечение обикновено е 21 дни.

При по-тежки инфекции или развити други усложнения е необходима хоспитализация поне първоначално. При някои пациенти може да се наложи и операция за отстраняване на обструкцията или корекцията на вродената аномалия.

Няколко дни след прекратяването на терапията с антибиотици се прави нова посявка на урина, за да се установи дали не се развива повторно възпаление.

Как да се предпазим

Някои случаи на възпаление на бъбреците могат да се избегнат чрез навременното разпознаване и лечение на леки инфекции на пикочния мехур, които ако не се лекуват могат да прогресират до по-тежки инфекции на пикочопроводите и след това на бъбреците.