При повече от 81 000 американци се е стигнало до летален изход, поради усложнения на COVID-19. Това става ясно от данните, които постоянно обновява Университета на Джонс Хопкинс. Общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията надхвърлиха 1,3 млн.

Усложнена епидемиологична обстановка в САЩ

За последните 24 часа се съобщава за нови 8649 потвърдени случаи на заразяване, което е по-малко в сравнение в сравнение с предходните дни, когато бяха близо 30 000.

Страната все още не е вън от опасността, това заяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, пред здравната комисия на Сената на САЩ.

Директорът на CDC е един от експертите изслушани днес, сред тях е и ръководителят на Института по инфекциозни болести на САЩ.

Според директорът на CDC контролът и наблюденията се водят за всеки отделен щат, пресмята се и какви капацитетите за вземане на проби за изследване. Това е от изключително значение, за да може икономиката отново да се отвори.

Ръководителят на Института по инфекциозни болести на САЩ направи специално обръщение към Сената, според което ако се прескочат всички етапи на постепенното отваряне, като се пренебрегнат препоръките на здравните власти, то последствията могат да са много неблагоприятни. Това би било изключително опасно.

Защо очакванията за бърза ваксина не са реалистични

Експертът каза още, че не е реалистично да се очаква да бъде пусната ефективна ваксина, която би могла да спомогне милиони ученици и студенти да се върнат в училищата, а студентите на лекции още в края на август.

Призова и сенаторите да бъдат повече реалисти, когато гласуват за разхлабването на мерките, макар и това да е по-скоро от компетентността на администрацията на президента.

Ако на ниво щати бъде взето решение за твърде бързо отваряне, като се игнорират препоръките на експертите, то има реален риск отново епидемията да започне да се разраства и то до такава степен, че всички досега наложени ограничения и усилия, които бяха положени, биха били напразни.

Не само че ще се увеличат болните и случаите на летален изход, но сериозно ще се забави икономическото възстановяване – възможно е да се стигне и до масова паника.

Това е основното притеснение на ръководителя на Института по инфекциозни болести на САЩ. Според него броят на жертвите на коронавируса в страната на неограничените възможности е много по-голям, отколкото е обявено официално.

Най-добрият вариант е поетапното отваряне, така и хората успяват по-лесно да се адаптират. Няма да бъде – днес вкъщи, утре отново на работа и то на фона на огромен стрес, за който през последните седмици е възможно да сме забравили.

Възпалителен синдром, свързан с COVID-19 при все повече деца

Същевременно нарастват и опасенията за децата. Най-малко 100 малчугани от щата Ню Йорк са засегнати от редкия и опасен възпалителен синдром, подобен на този на Кавазаки, за който се смята, че е свързан с новия коронавирус.

Това отбеляза губернаторът на щата Ню Йорк, като съобщи за най-малко 3 случая на летален изход при деца на 5, 7 и на 18 години.

Средната възраст на заболелите от този възпалителен синдром е между 5 и 14 години. Касае се за доста притеснителна ситуация, допълни губернаторът, тъй като случаите само в щата Ню Йорк са 52.

Според последните данни на Университета Джонс Хопкинс жертвите в глобален мащаб, които се свързват с коронавируса достигат почти 300 000, оздравелите също се увеличават до близо 1,5 млн. Все още обаче почти 3 млн. остават активните случаи.

Тревожна е епидемиологичната обстановка в Южна Америка, тъй като в Бразилия заболелите се увеличиха до толкова, че надминаха по брой тези в Германия.

В страната се отчита и много високо ниво на смъртност – 800 само за ден, като общият им брой надхвърля 12 000 или този черен показател Бразилия е на 6-то място в света.

По повод усложнената епидемиологична обстановка информацията не е много, но остават предположенията, че е свързана с голямата гъстота населението и ниското ниво на обществена хигиена в предградията на двата големи града на страната Рио Де Жанейро и Сау Паулу.