След вчерашния спад на новите заболели в Италия от коронавирус до нивата от преди началото на националната карантина – около 700 на дневна база, днес се отчита почти двоен скок на новите.

На какво се дължи това, дали не е по-скоро временно колебание, засега не може да се даде оценка. Вчера бяха направени над 40 000 теста за COVID-19 в Италия, но днес са над 67 000. Процентното съотношение се увеличава, независимо от увеличаването на PCR тестовете.

Оздравелите в Италия почти достигат 110 000, повече от активните

Все пак заразените, макар и важен индикатор не са единствен, затова трябва да се обърне внимание какво се случва и с другите.

Оздравелите, за които се съобщава днес са с 1000 повече от новите заразени, като добавим и случаите на летален изход, които са 172, то крайният резултат е положителен, тъй като активните случаи намаляват.

Към момента общият брой на оздравелите в Италия достига 110 000, а на заразените от началото на епидемията се увеличава до над 220 000, случаите на летален изход са почти 31 000.

Активните случаи към днешна дата съвсем не са малко – над 81 000, като се подразделят на:

  • Близо 13 000, постъпили в болница, поради сериозността на симптоматиката;
  • В тежко състояние са 952 души или съществено намаление до под 1% от общия брой на потвърдените случаи. У нас са около 2.5%, тъй като при над 2000 потвърдени – 50 са с усложнения и е по-вероятно да са интубирани.
  • Преобладаващата част от заболелите са на домашно лечение – почти 68 000 от активните към момента случаи.

Спад на болните с коронавирус в Италия, тежките под 1%

И днес се отчита намаляване на заразените с коронавирус, които са в болница в Италия – в интензивни отделения са с 47 по-малко, отколкото вчера, това са хора, преминали през интубация.

В останалите отделения изписани са 674, като общо със 721 са по-малко по болниците в Италия.

С това повишаване на заболелите Италия се връща на нивата, които се отчитаха преди седмица – около 6 май. Вчера новите заразени паднаха до стойностите, отчетени около 5 март.

Кривата на заболеваемостта е с трайна тенденция надолу и преминал пик, но в определени дни се отчита покачване на новите заразени.

Важно уточнение се прави в съобщението за новите заразени от Италия днес, които са двойно повече, отколкото вчера, по-голямата част от региона на Милано. При спад под 500 вчера, днес отново са над 1000, а останалите 113 са от региона на Торино – Пиемонт.

В останалата част на страната са отчетени общо около 260 нови заразени, или това са от общо 18 региона, където живеят около 40 млн. души.

419 повторни теста от Милано изкривяват данните

Друго важно пояснение е, че от регион Ломбардия от обявените 1033 положителни проби за коронавирус, 419 са повторни и за тях вече е съобщено, това означава, че реално новите случаи от днес в Италия са 983.

Малко повече са от вчера, но на фона на рекорд направени тестове, реално процентът на положителните проби е по-малък днес.

По повод случаите на летален изход у нас днес отново се появиха коментари в медиите от един от членовете на Медицинския съвет, според които у нас няма случаи на летален изход, които да се дължат на коронавирусната инфекция.

Касае се само за наличие на инфекция, а до самата смърт се е стигнало, вследствие на обострянето на хроничните заболявания.

В Италия също има съмнения дали тези над 30 000, които се обявяват като починали, реално са от това заболяване или по-скоро от други.

По тази тема ще се водят спорове още дълго време, тъй като информацията за коронавируса все още е малко, постоянно се обновява.

Дори и да се направи аутопсия, то може да се установи пневмония като причина за леталния изход, но дали е вследствие на вируса, това с наличната към момента апаратура не може да се установи. Необходими са доста по-задълбочени изследвания.

В медицината причинно-следствените връзки особени при настоящата ситуация не могат да се определят с категоричност, необходими са множество изследвания.