Преди много години 10 000 крачки дневно се превърнаха в ориентир за хората, които желаят да запазят или да подобрят своето здраве.

Продължителното ходене всеки ден не предотвратява напълняване

Ефективността на препоръката да се ходи по 8 километра на ден, за  предотвратяването на някои заболявания е доказана от изследвания. Но нов научен труд, публикуван наскоро, показва, че изминаването на толкова крачки всеки ден не гарантира поддържането на нормални килограми.

Учените наблюдавали 120 студенти в първи курс. Разделили ги на 3 групи – участниците от първата трябвало да изминават по 10000 крачки на ден, от втората – 12500, от третата – 15000, по 6 пъти седмично в продължение на 24 седмици или почти 6 месеца.

Паралелно с това изследователите записвали килограмите на участниците, както и колко калории приемат.

Целта на изследването била да се установи, може ли увеличаването на крачките, изминавани дневно, да предотврати трупането на килограми и да допринесе за увеличаване на количеството мастна тъкан в организма.

В края на експеримента се установява, че тези студенти, които изминават по 15 000 крачки 6 дни в седмицата, са напълнели.

Защо студентите напълняват, въпреки че ходят, дори повече от необходимото

Средно студентите били качили по 1,5 килограма в рамките на изследването. Предходни изследвания показват, че 1-4 килограма са средно допълнителните килограми, които студентите качват през първата година обучение в колежа.

Сами по себе си упражненията невинаги са ефективни. Ако броим крачки, това може да е от полза по отношение на общата физическа активност. Но изследването показват, че това не помага за предотвратяване на трупането на килограми.

Броят стъпки може и да не оказва съществено влияние върху килограмите, но все пак може да окаже полезно въздействие на емоционалното състояние и на здравето.

Например, в групата студенти, които изминават по 15 000 крачки дневно, средно времето, което прекарват седнали намалява със 77 минути.

Най-голяма полза от спазването на препоръки по отношение на броя крачки получават хората със заседнал начин на живот. Дори и това да не предотвратява трупането на килограми, винаги е полезно.

През изминалата година се доказа, че възрастните не е нужно да изминават по 10000 крачки всеки ден за удължаване на живота.