Здравословните проблеми, до които може да доведат високите нива на тестостерон, са различни при мъжете и жените.

При мъжете високият тестостерон намалява опасността от диабет

Предходни изследвания не даваха точен отговор дали високият тестостерон е причина за определени заболявания.

Учени от Кеймбриджиския и Ексетърския университет прилагат генетични методи, за да оценят обективно състоянието на този хормон.

Установяват, че при жените високите му стойности с 37% повишават риска от диабет тип 2 и с 51% - от синдром на поликистозните яйчници.

При мъжете пък високите нива на тестостерон понижават риска от диабет тип 2 с 14%. Но високите стойности на този хормон в кръвта се свързват с повишаване на риска от рак на гърдата и на ендометриума при жените и на простатата при мъжете.

За да получат тези резултати, изследователите проучват ДНК на 425 000 мъже и жени. Откриват 2571 генетични варианта, които са свързани с нивата на тестостерон в кръвта.

След това анализирали от какво боледуват хората с генетично обусловено повишение на нивата на този хормон.

Резултатите дават уникална информация за влиянието на тестостерона върху развитието на заболявания. Подчертава се важността мъжете и жените да се разглеждат отделно в изследванията.

При жените високият тестостерон крие сериозни рискове за здравето

Заключенията, че генетично по-високите нива на тестостерон увеличават риска от развитие на синдром на поликистозните яйчници при жените, са важни, за да се разбира ролята на хормона при възникване на това разстройство.

Показват, че не е само следствие на това състояние. Аналогично, при мъжете терапията по понижаване на нивата на тестостерона широко се използва за лечение на рак на простатата.

Но досега не беше ясно, че по-ниските стойности на тестостерона също предпазват от развитие на рак на простатата.

Учените посочват, че е необходимо повишено внимание при използване на добавки с тестостерон, докато не бъдат проведени аналогични изследвания за връзката на този хормон със сърдечно-съдовите заболявания.

Подозренията относно това, че мъжкият полов хормон увеличава риска от рак на простатата, обаче се подхранват от предходни изследвания.

Причината е, че потискането на синтеза на този хормон не води до по-бързо излекуване от онкологичното заболяване при мъжете, дори напротив.