Болката в гърба може да е причина за невероятен дискомфорт, но и да ви кара да прекарвате дълги безсънни нощи.

Понякога се налага сериозно лечение, но ако спазвате тези 11 съвета, може значително да облекчите симптомите.

Спете правилно

Вие рискувате да влезете в порочен кръг: болките в гърба ви пречат да заспите , но лошият сън също води до болка в гърба. Най-добре е да спите на една страна, с възглавница между коленете.

Така ще се създаде необходимата подкрепа за гърба и в същото време ще се намали натоварването върху него. Ако ви е удобно да спите само по гръб, сложете възглавницата под коленете си. И се пазете от прекалено меки матраци.

Поддържайте стойката на гърба

Чували сте го хиляди пъти: вредно е да стоите изгърбен. Лошата поза влошава болките в гърба, особено ако сте седели дълго време. Не се навеждайте ниско над клавиатурата.

Седете изправени, отпуснете раменете си и се облегнете. Опитайте се да поставите възглавница или сгънати кърпи между кръста и гърба на стола. Стъпалата трябва да са ниво.

Лекарства без рецепта

Има две основни групи болкоуспокояващи, които се продават без рецепта, подходящи за лечение на болки в гърба: нестероидни противовъзпалителни средства (като аспирин, ибупрофен и други) и парацетамол.

Обсъдете с вашия лекар редовен прием на тези лекарства. За да се постигне напредък, хапчетата трябва да се комбинират с други лечения.

Лекарства с рецепта

Някои хора се нуждаят от по-силни болкоуспокояващи или спазмолитици, които се продават само с рецепта. Когато искате рецепта, не забравяйте да изброите пред лекаря си лекарствата, които приемате, за да се избегнат вредните последици от неправилни лекарствени комбинации.

Специалист по физикална терапия

Лекар физиотерапевт ще ви покаже как да седите, стоите и движите, за да се сведе до минимум напрежението в гърба. Специалистът ще ви покаже упражнения, които ще засилят мускулната система.

Ако човек работи върху здравината, еластичността и издръжливостта на гърба, болките отшумяват. Но това отнема време.

Коварството на почивката в леглото

Лекарите обикновено предписват почивка на легло за болки в гърба, но учените са доказали, че това е лъжлив път. Това дори може да влоши болката и да предизвика по-нататъшни усложнения.

Важно е да се измъкнем от леглото и бавно да започнем да се движим, най-добре е да правим упражнения като плуване, ходене или йога, за да се отървем от болката.

Топлина и студ срещу болката

За да се намали болката и възпалението, се прилага лед, увит в кърпа, по няколко пъти на ден в продължение на 20 минути. Няколко дни по-късно, терапията се заменя с топла - за отпускане на мускулите и увеличаване на кръвообращението в засегнатите области.

Същият ефект може да се постигне с взимане на топла вана. И не забравяйте предпазните мерки: за да не се изгорите, никога не заспивайте по време на процедурата!

Масаж

Последните изследвания потвърждават, че редовният масаж в продължение на 10 седмици подобрява здравето на хората с хронични болки в гърба.

Ефектът се поддържа в продължение на 6 месеца, а понякога и през цьлата година. Алтернативно, можете да прибегнете до помощта на хиропрактика. Сертифициран специалист ще помогне за облекчаване на болката и възстановяване на мобилността.

Стимулиране на нервната система

Съществуват няколко физиотерапевтични метода за лечение на болка, чрез стимулиране на нервните клетки и влакна. Чрез електростимулация с помощта на специални подложки на гърба и въздействие на слаби електрически импулси, може да се блокира предаването на сигнала за болка. Ако традиционните методи не помагат, лекарят може да препоръча сеанс акупунктура.

Психотерапевт

Не се учудвайте, че ви препоръчваме да се консултирате с терапевт за болки в гърба. Проучванията показват, че когнитивно-поведенческата терапия е ефективна при лечение на болки в гърба в краткосрочен и дългосрочен план.

Инвазивни методи

В тежки случаи може да се наложи по-сериозна намеса - от кортикостероидни инжекции до пълон или частично отстраняване на междупрешленни дискове. Но подобно на други хирургични интервенции, тази процедура носи известен риск, така че не трябва да стигате дотам без основателна причина.