Мийте си ръцете си преди хранене! – кой не е чувал тази до болка позната на повечето от нас фраза. Но лекарите, особено специалистите по инфекциозни болести, я повтарят отново и отново. Ако децата и възрастните постоянно спазваха това правило, заболяванията биха били много по-малко.

Бебетата и микробите

„Болестите на мръсните ръце“ застрашават, разбира се, и възрастните, но малките деца се изложени на много по-голям риск. Не само, защото децата все още не са си изградили стабилни навици да съблюдават хигиенни норми.

В стомаха на малките деца за разлика от този на възрастните, се образува по-малко солна киселина и техните храносмилателни ензими още не са достатъчно активни, поради което вирусите и яйцата на глистите по-лесно проникват от стомаха в червата.

А вследствие на високата пропускливост на лигавицата на червата, токсините, попадащи в организма на децата, лесно проникват в кръвта. Освен това и имунната им система е в процес на изграждане, поради това на тях не им достигат защитните антитела, които биха могли да унищожат патогенните микроорганизми.

За съжаление, при малките деца, дори и незначително количество, попаднали в техния организъм, могат да предизвикат сериозни нарушения във функцията на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата и нервната система, на далака, черния дроб и други органи.

Поради това е много важно родителите редовно да следят за чистотата на ръцете на своето дете.

Миенето на лицето и ръцете на детето е необходимо не само тогава, когато те изглеждат изцапани, дори и когато мръсотията върху тях не е видима. Особено важно е да се научи детето да си мие ръцете преди хранене и след използване на тоалетна, при прибиране от разходка и след контакт с животни.

Дори и след контакт с пари /метални или хартиени все едно/. Съблюдаването на тези прости правила ще предпази рожбата ви от т.нар. „болести на мръсните ръце“, които са доста на брой.

Начинът на тяхното разпространение е орално-фекален.

Тоест чрез немитите ръце, с които детето докосва устата си или пипа храната, която консумира с тях. Сред такива заболявания са не само чревните инфекции и глистите, но и салмонелозата, дизентерията, коремния тиф, холерата, хепатит А, ентеровирусните и ротавирусните инфекции.

Въпреки че пътят на предаване на вирусите е въздушно-капков, причинителите на тези заболявания могат да проникнат в организма и чрез замърсените ръце. Поради в сезона на простудните заболявания, който може да се каже, че за България вече приключи, честото миене на ръцете е един от основните начини за профилактика им.

Но въпреки това здравните власти алармират за опасност от заболяването туларемия, което беше забравено по нашите земи, но от началото на 2015 г. има около 20 регистрирани случаи, а редовното миене на ръцете е един от основните начини за предотвратяването му.

У дома, на гости или в кафето човек има достъп до вода и сапун, а на пътя или в природата, например ако сме на пикник, такава възможност няма.

В такъв случай е необходимо да използваме специален антисептичен гел или влажни антибактериални кърпички, които ще отстранят ръцете не само видимата мръсотия, но и голяма част от болестотворните бактерии. У дома обаче антибактериален сапун не трябва да се използва.

Тъй като освен вредните микроби подобни средства /в чийто състав влиза обикновено веществото триклозан/ унищожават и полезната бактериална флора, която обитава човешката кожа.