Всички ние знаем крилатата фраза „животът – това е движение". И за ползите от здравословния живот сме осведомени много добре.

Тогава защо някои не могат да си представят себе си без тренировки, а други ненавиждат самата мисъл да ходят на фитнес.

Ако се разпознавате във второто описание, не се притеснявайте – може би не сте намерили онази тренировка, която наистина да ви допада.

Алтернативите за онези, които не обичат фитнеса

1.Възкресение на игрите от детството

Омръзнала ви е бягащата пътечка? Спомнете си времената от своето детство, когато сте губели представа за времето и просто сте скачали – на въже, а може би сте играли класически игри.

Това не е само отлична тренировка, която можем да направим навсякъде, но и доста весело занимание.

Скоковете с въже оказват по-малко влияние на ставите от бягането. Ако правим по 70 скока в минута, то за 10 минути такава тренировка може да изгорим приблизително около 100 килокалории.

2.Служебни разговори на разходка

Когато трябва да поговорите с колега, то убийте с един удар 2 заека – поканете го на делова разходка. Така не само ще си направите тренировката, но и ще направите срещата по-креативна.

Не канете повече от 2-3 колеги, в противен случай обсъждането на работни въпроси ще бъде проблематично.

3.Градинарство

Малко са тези от нас, които смятат работата в градината за нещо като фитнес. Нека обаче да си припомним, колко упражнения правим, когато скубем плевели в градината. Това са напади напред, клякания. Използване на единия от краката като опора.

Само 30 минути такава работа може да замени доста прилична тренировка, а също така действа много добре на настроението.

4.Интимна близост

Опитайте да съвместите приятното с полезното – правете упражнения заедно със своя партньор, без да излизате из под завивките.

Изследванията показват, че редовният полов живот може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Но има и още един важен момент.

Това сработва само в случай, ако връзката ви е стабилна, без скандали, караници и т.н.

По време на интимна близост се изгарят по около 5 калории в минута, толкова се изгаря и при бързо ходене. Ще използвате и приблизително същото количество кислород, колкото и ако изгребвате падналите листа в градината през есента.

5.Усвояване на техники за самоотбрана

Искате да се научите как да се предпазите от случайно нападение на улицата? Курсовете по самоотбрана или бойните изкуства, сред които карате и джудо, помагат не само за това, но и са прекрасен начин да се приведем във форма.

Тези занятия могат да ни помогнат да станем по-внимателни и съсредоточени. Също така те повишават и издръжливостта на тялото. Желателно е да се тренира с опитен инструктор, това е важно за безопасността.

Ако детето има боксова круша, то тогава я използвайте. Това е едновременно фитнес и спасение от стрес, прекрасно помага за изпускане на парата и за справяне с негативните емоции.

6.Просто поддържане на ритъм

Ако обичате да слушате музика, станете и започнете да се движите в такт. Танците отдавна е прието да се смятат за още един вид фитнес, който освен това не само повдига настроението, но и привежда мускулите в тонус, укрепва сърцето и белите дробове.

Всичко, което ни е нужно, това е малко любима музика.

7.Станете по-конкурентоспособни

Полезната конкуренция – това е забавно и увлекателно. Например, спортни състезания, маратони за сваляне на килограми, са отлични стимули.

Съберете приятели и отидете да боулинг. Това е отличен начин да прекараме времето си с полза за здравето. Според едно от изследванията, по време на серия от 3 игри средностатистическият човек по време на серия от 3 игри изминава около 800 метра.

Тези, които играят енергично, това може да помогне за изгаряне на до 300 калории.

8.Бройте си крачките

Доказано е, че ходенето също може да стане един от видовете фитнес. Ако правим това редовно като бонус няма да получим само стройна фигура, но и здрави кости, а също ще понижи риска от инсулт и от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.

Съвсем не е задължително целенасочено да ходим на разходка. Съвместявайте няколко задачи едновременно. Например, паркирайте автомобил далеч от магазина.

Ако живеете в блок, тогава можете да проверявате пощенската си кутия, без да използвате асансьора, а слизайте и се качвайте по стълбите.

Когато е необходимо да се свалят килограми, то тогава могат да се използват всички възможности. Да допуснем, че отивате на преход. Разходките по пресечена местност за дълъг период от време помагат за изгаряне на достатъчно калории.

9.Скално катерене

Това е забавно, но същевременно изисква доста усилия и издръжливост. Този вид спорт съчетава както кардио, така и силови тренировки.

Катеренето по скалите укрепва горната част на тялото, а всеки камък, върху който стъпваме по пътя си нагоре, тренира мускулите на краката ни. Катеренето ни прави по-гъвкави.

10.Отново да се върнем в детството

Ако имате малко дете, то вземете пример от него – децата се движат непрестанно. Просто им правете компания във всички техни игри – това не само е забавно, но ще ви дари прекрасна възможност да прекарвате повече време заедно.

С детето можем да играем не само у дома, но и навън. Също така има предположения, че когато си играем навън, това е полезно за самооценката.

Изследване, публикувано в изданието на Американската асоциация по химия показва, че дори 5-минутно занятия на открито може да повиши самооценката.

Подходящо е всяко място, но наличието на вода и на зеленина само усилва този ефект. Физическата активност с ниска и средна интензивност се отразява по-благоприятно на самооценката, отколкото упражненията с висока интензивност.

11.Карта за басейн

Плуването – това не е просто удоволствие, но и отлична тренировка, която ще ни направи по-гъвкави, укрепва мускулите и като цяло е прекрасен начин за борба със стреса.

На басейн сега може да се ходи не само на водна аеробика. Сега някои басейни предлагат услугата игра на русалка. При такива тренировка дават специални ластици във вид на опашка.

С тях не само можем да плуваме като риба, но и да се почувстваме като персонажа от любимата приказка.

12.Туристическо кану

Разходката из язовир с туристическо кану е страхотна тренировка на чист въздух, близо до вода и сред зеленина.

Докато гребем в този процес участват почти всички мускули. Така не само повишаваме своята издръжливост, но и изпълняваме упражнения без използваме на бягаща пътечка.

При някои хора думата фитнес не предизвиква нищо друго, освен раздразнение и неприязън. Човек може прекрасно да разбира, че тренировките са полезни за здравето, но всеки път да отлага посещението на фитнеса.

В такива случаи не трябва да се принуждава. По-добре да се търсят алтернативи на стандартните занятия. Такива може да са:

  • Скандинавско ходене – подходящо е за онези, които предпочитат равномерното натоварване и обичат да се разхождат на чист въздух. Всичко, което ни е необходимо, това са специалните щеки за ходене.
  • Пилатес – подходящ за хора с минимално ниво на физическа подготовка. Редовните занятия ни помагат да стане по-пластични, да развием осъзнато дишане и да укрепим ставите. Също по време на тренировка се подобрява стойката и се връща правилното положение на гръбнака.

Ако всяка физическа активност предизвиква двойнствени чувства, това не означава, че мечтите за стегнато тяло следва да се отложат. В такъв случай е желателно да се помисли за целта на занятията и да стане мотивираща.

За един е мотивация свалянето на 5 килограма, за друг – укрепване на имунитета. За трети подобряване на стойката и отлично здраве.

Каквато и да е целта ви, постарайте се да осъзнаете, че тренировките не са начин да изтезаваме себе си.

Това е възможност по-добре да почувстваме своето тяло, да се погрижим и да проявим любов към него.

Работата в седнало положение, неудобната поза по време и стрес – всичко това подрива здравето. Когато изберем онези тренировки, които ни харесват, правим отличен подарък на своето тяло и то ще ни се отблагодари.