Качеството на нашия живот до голяма степен се определя от един фактор – нашето здраве. Не е тайна, че за неговото поддържане и укрепване е необходимо правилно хранене и редовни тренировки.

Не е достатъчно обаче да избираме кафяв ориз вместо бял и да ходим на фитнес 3 пъти седмично.

Трябва да мислим за такива неща като медитация, интимни отношения и продължителност на съня. Ако желаете да живеете до 100 години и повече, следвайте тези съвети.

Как да укрепим здравето си още от сега

1.Усвоете медитация

10-20 минути медитация на ден – една от основните тайни на дълголетието. Медитацията подобрява качеството на съня, понижава кръвното, укрепва имунитета и подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. Освен че ни помага да се чувстваме по-добре, това е отличен начин да си починем и да се отпуснем.

2.Достатъчно сън

Изследвания на специалисти от Рочестърския университет, САЩ, показват, че недостигът на сън влошава способността на нашия организъм да отделя токсини, нарушават се функциите на мозъка.

Затова когато не сте се наспали, не можете да се съсредоточите и да работите ефективно. В такъв случай само едно нещо помага – това е сънят.

3.Старт на деня с чиста вода

Това как започва утрото задава тон на целия ден. Препоръчително е да посрещаме утрото с чаша вода. За да е по-вкусна и по-освежаваща, можем да добавим резен лимон.

Изследванията показват, че пиенето на вода може да увеличи количеството на изгорените калории чрез ускоряване на метаболизма.

Така ако човек изпива по малко над 8 чаши вода на ден, това ще спомогне за изгаряне на допълнителни 96 калории.

5.Пийте зелен чай

Освен вода, зелен чай – най-добрата напитка за нашия организъм. Изследване, публикувано в Европейското списание за клинично хранене, показва, че редовното пиене на зелен чай подобрява паметта и познавателните способности.

Други изследвания показват, че тази напитка стимулира метаболизма, нормализира кръвното, повишава имунитета и парира възпалителните процеси в организма.

6.Използвайте конец за зъби

Не просто помага усмивката ни да стане по-лъчезарна, неговите възможности са доста по-големи. Ако венците се възпалят, инфекцията може да попадне в кръвообращението и да доведе до възпалителни процеси в целия организъм.

7.Приемайте пробиотици

Съществува директна връзка между това как се чувстваме и какво се случва в дебелото черво. Пробиотиците подобряват храносмилането, увеличават колониите полезни бактерии в червата, укрепват имунитета.

8.Слънчеви очила

Днес има големи възможности за избор на слънчеви очила – различни форми, размери, цветове на лещи, да не се носят си е чисто престъпление.

При отчитане на факта, че слънчеви очила предотвратяват увреждането на очите, понижават вероятността от развитие на катаракта и дори от рак на кожата.

За предпочитане са очила с 99-100% защита от ултравиолетови лъчи. И помнете – колкото повече аксесоари, толкова по-високо ниво на защита.

9.Повече фибри

Особено приятно е да си ги набавяме от пресни плодове и зеленчуци през лятото. Не трябва също да се забравя и за растителните влакна, които се съдържат в зърнените.

Изследванията показват, че тези, които ядат редовно достатъчно фибри – 25-35 грама, живеят по-дълго.

10.Наблегнете на общуването

Приятното общуване прави човек по-щастлив. Позвънете на приятел и го поканете на вечеря, напишете писмо на добър познат или се обадете на човек, с който можете да споделите нещо съкровено.

Проведените изследвания показват, че хората, които имат стабилни емоционални връзки, живеят по-дълго от тези, които нямат такива.

11.Помислете за отпуска

Според данни на лекари и учени, хората, които си вземат отпуск, живеят по-дълго. По-рядко те страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система. Общуването по време на отпуска със семейство и приятели също благотворно влияе на психическото здраве на човек.

12.Излизайте повече навън

Слънчевият витамин D играе важна роля в човешкия организъм, включително и способства за образуване на хормон на радостта – серотонин. Съществуват данни, че спомага за увеличаване на продължителността на живота.

Не трябва обаче да се прекалява с излагането на слънце и да не забравяме да използваме слънцезащитен крем.