Националната информационна система обнови данните за новите заболели от COVID-19 за неделния ден, като те намаляват значително – с близо 3 пъти. От цели 43 вчера и предходния ден – над 40 до 16 в неделя.

По-малко тестове вчера, но и рязък спад на новите заразени

Това отчасти се дължи и на неделния ден, не всички референтни лаборатории работят и обявяват информация.

Тенденцията епидемията да се разраства продължава, тъй като според обновените към 0 часа данни само 3-ма са потвърдени като излекувани вчера или нарастването на активните случаи е с 13 – от 1006 на 1019. Така общият брой на преборилите опасната инфекция нараства до 1548.

Разбира се, малкото потвърдени като излекувани може да са пак, заради неделята, тъй като екипите на РЗИ почиват или са останали само дежурни, които да реагират при спешно възникване на огнище.

Добрата новина е, че информационната система не показва вчера да има потвърдени случаи на летален изход, при които е доказан COVID-19.

Направените тестове за изминалото денонощие са наполовина по-малко от тези в събота и намаляват до 427, но са достатъчно, за да бъде преминат прага от 90 000 PCR-и от началото на пандемията.

Въпреки по-малкият брой тестове, все пак тенденцията е към намаляване на относителния дял на положителните проби, затова повишаването на заболелите от 2-ри насам показва по-скоро едно колебание в посока нагоре, което се наблюдаваше и в останалите държави.

Кривата на заболеваемостта не може да е изцяло права

Кривата на заболелите на дневна база не върви право надолу, както би ни се искало, след отминаване на пика, а е по-скоро колеблива.

Тенденцията е твърдо надолу, но това не изключва да има повишения на дневна база, дори и няколко подред.

Според така публикуваната информация новите хоспитализирани са общо 3, а броят на лицата в тежко състояние, които е възможно да са интубирани, се увеличава от 155 на 158.

Най-вероятно сутринта от здравно министерство ще пуснат съобщение колко точно са заразените, затова и тези данни може и да не са окончателни.

Д-р Кантарджиев призна пред медиите, че всъщност грешката е на Оперативния щаб, че са пропуснали да обявят тези 12 лица, при които се е стигнало до летален изход и са били с потвърден лабораторно COVID-19.

Точно информационната система ги е хванала като разлика и затова са били добавени, което доведе до съвсем необяснимо рязко нарастване по този негативен показател.

Не е изключено информацията за заболелите да бъде обновена, след като здравно министерство пусне обобщена информация за заболелите сутринта.

Към 0 часа на 8 юни без заразен медик в неделния ден

Системата не е обновила заразеният медицински персонал или пък е възможно да няма такъв потвърден в неделния ден.

По области също не може да се проследи от системата в коя колко са били нови с COVID-19 от вчера.

Прави впечатление, например, че броят на заразените в област София-град са преминали прага от 1000, не е ясно колко са активните от тях.

Огнището в Сърница също най-вероятно продължава да бълва нови заразени, като за област Пазарджик системата за COVID-19 изчислява общо 175 заразени от началото на епидемията у нас, като те вече надхвърлят като брой заболелите в Ямболска област.

В област Пловдив също се наблюдава известно повишение, като е достигнат прага от 100 лабораторно потвърдени, но немалка част от тях са обявени за излекувани.

От оперативния щаб все още не са посочили какво се случва с резултатите от изследването за антитела, като бяха обещали на последния си брифинг през тази седмица да дадат информация.

С под 10 заразените останат областите Ловеч, където са 7, в Силистра са 5 и в Търговище само 1 е потвърден като заболял.

По възрастови групи на заболеваемост от COVID-19 също промяна не се наблюдава. Преобладаващата част от заразените са на от 50 до 59 години, следвани от по-възрастните, част от които вече са в пенсионна възраст – от 60 до 69 години.

Очаквайте обновление на статията след официална информация от здравно министерство.