Съвременният свят е рай за параноика. Обичайната и, което е най-обидното, любимата храна се оказва най-злият враг на нашето здраве. Днес ще разрушим светлия образ на още един продукт. Ще ви плашим с млякото.

Голямо изследване, проведено в Швеция, показало, че сред жените, които пили по 3 чаши мляко на ден или повече, смъртността била 2 пъти по-висока, отколкото при тези, които пили по една чаша дневно.

Попътно бил разрушен и още един от най-разпространените митове, че тези, които пият много мляко могат да се похвалят със здрави кости. Напротив, учените стигнали до заключението, че обичащите мляко по-често получават фрактури, особено на бедрото.

От друга страна употребата на млечнокисели продукти, като кисело мляко и сирене, спомогнало за значително намаляване на смъртността и броя на фрактурите на костите с 10-15%.

Изследователите акцентират върху вредата от Д-галактозата, която предизвиква възпалителни процеси. Най-много Д-галактоза се съдържа именно в млякото, а в сиренето и киселото мляко е много по-малко.

1. Многогодишни наблюдения потвърждават, че употребата на млечни продукти в големи количества повишава риска от развитие на рак на простата.

2. Учените също са установили, че употребата на мляко повишава риска от развитие на рак на яйчниците при жените.
3. Белтъкът съдържащ се в млякото на кравата, може да предизвика диабет от 1-ви тип, заради молекулярна мимикрия. Това е явление, при което отделни белтъци са сходни с белтъците на човека, в резултат на което имунния отговор може да се наруши и да започне образуването на антитела към собствените тъкани. Мимикрията не е причина, а фактор, отключващ развитието на заболяване.
4. Във всички страни, където населението употребява много мляко, множествената склероза е доста по-разпространена.
5. Многобройни експерименти върху животни и хора показват, че млечният белтък повишава нивата на ИФР-1 – инсулоподобен фактор на растежа 1. Доказано е, че белтъкът ИФР стимулира растежа на раковите клетки.
6. Други изследвания провеждани с хора показват, че млечните продукти повишават нивото на холестерола. А пък експеримент, проведен върху животни, доказва, че са фактор, обуславящ развитието на атеросклероза.
7. Експерименталното изследване, проведено върху животни, показва, че белтъкът казеин, съдържащ се в млякото, провокира развитието на рак.
8. Проблемите с кожата и акнето се свързват с употребата на мляко в големи количества.
9. Д-галактозата провокира възпалителни процеси и ускорява стареенето на целия организъм.
10. Запекът и ушните инфекции също се свързват с употребата на млечни продукти.
11. Мляко е един от най-разпространените алергени в света.
12. Повечето от хората не могат да усвоят пълноценно млякото, поради непоносимост към лактоза.

Дори и един пункт от горепосочените е достатъчен от списъка по-горе, за да започнете да пиете по-малко мляко всеки ден. В такъв случай е желателно да се прехвърлите към млечнокиселите продукти, тъй като са по-полезни.

Дори има и научни данни в подкрепа на твърдението, че не само, че не увеличават възпалителните процеси, но и помагат за тяхното ограничаване.

В последно време все повече научни доказателства подкрепят тезата, че повечето хронични заболявания се дължат на хронични възпаления в организма, които с течение на времето нанасят все по-големи щети на тялото.

Например, най-новите изследвания показват, че високите нива на холестерола не са причина за развитие на атеросклероза и на сърдечно-съдови заболявания, а само един от факторите, които ги обуславят.