Варикоцелето, както е известно, представлява разширение на вените на семенната връв, което нарушава сперматогенезата и води до безплодие. Открива се предимно при тийнейджъри и млади мъже.

Причини

Поне към настоящия момент не е установена нито една конкретна причина за заболяването. Повечето от лекарите са на мнение, че то се предизвиква от вродена патология на вените на скротума и на бъбречните вени.

Към другите възможни причини се отнасят:

1. Вродени нарушения или пък пълна липса на клапани на тестикулната вена, което води до повишаване на кръвния поток, който влече след себе си разширяване на вените на гроздовидния сплит.
2. Прав ъгъл на падане на лявата тестикуларна вена в левия бъбрек, което при наличие и на други условия влошава кръвообращението от лявата страна – в 90% от случаите е локализирано от лявата страна.
3. Слабост на венозните стени;
4. Артериовенозни фистули в бъбречното съдово русло;
5. Венозна хипертония при някои бъбречни заболявания;

Като последствие, температурата в областта на скротума се повишава с 2-3 градуса, а това негативно влияе на жизнената дейност и на активността на сперматозоидите;

Симптомите

Като такива ярко изразени симптоми на заболяването няма. Най-често се открива от лекар при профилактичен медицински преглед.

Първи признаци са едностранно увеличение на скротума, слаба болка с дърпащ характер при физическа активност, при вдигане на тежести, при ходене или сексуална възбуда, която преминава след заемане на хоризонтално положение.

При прогресирало варикоцеле болката е непрекъсната.

Първоначално специалистът може чрез опипване да определи наличието на разширение, а с прогресирането на заболяването и визуално.

Стадии на заболяването

1. Открива се само при опипване, ако пациентът се намира във вертикално положение;
2. Разширението на вената се открива при всякакво положение на болния, вените не спадат, функциите на тестисите при това остават нормални;
3. Разширението се определя визуално, тестисите са намалени;

Показанията за операция

В какви случаи се прави операция на варикоцеле, трябва да знае всеки пациент, който се сблъсква с това заболяване. Важно е да се помни, че в повечето ситуации операцията е единствен високоефективен метод на лечение.

За избягване на прогресията на патологията хирургичната интервенция може да се проведе, дори в ранните стадии, когато клиничните проявления имат скрит характер.

Основно показание е промяна на спермограмата, тъй като до 20% от болните страдат от безплодие. Ако спермограмата е нормална, целесъобразността от оперативна интервенция се определя от лекуващия лекар.

Що се отнася за лечението на момчетата, при невъзможност за провеждане на спермограма оперативната интервенция трябва да се назначи във всеки случай, тъй като до момента на завършване на пубертета може да се стигне до пълно безплодие.

Освен функционалните изменения, се отстранява изразеният козметичен дефект, което също не е без значение за болния.

Рехабилитация и профилактика

Въпреки съществуването и внедряването на множество съвременни техники и методики за лечение за оперативно лечение, количеството на всички рецидиви все още остава високо – до 20%.

Съблюдаването на някои правила помага за предотвратяване на патологиите, а именно:

• Редовно посещение на лекар-уролог или андролог;
• Избягване на тежки физически натоварвания, вдигане на тежести, продължително ходене;
• Профилактика на запек;
• В ранния период след операцията слабинната област трябва да се държи на студено;
• Отказ от алкохол и тютюнопушене;
• Водене на редовен полов живот;