От съобщението на здравно министерство малко след 17 часа днес стана ясно, че от обработените за деня проби положителните са общо 12, като едва 3 са от София.

Преобладаващата част са от Видинска област – 9. Така общият брой на потвърдените случаи нараства до 1399.

Едва 3 са новите заразени от София към 17 часа днес

Постъпването и обработката на проби от референтните лаборатории продължава и към този час, затова окончателните резултати за новите заболели от днес ще бъдат съобщени на сутрешния брифинг на оперативния щаб.

Намалява броя на хоспитализираните, като сутринта бе съобщено за 301, а в съобщението на здравно министерство се посочват 287 или 14 трябва да са изписани днес.

Без промяна остават заболелите в тежко състояние – 39 спрямо сутринта. За щастие, до 17 часа няма потвърден случай на летален изход с положителна проба за коронавирус и броят остава непроменен – 58.

Отново се наблюдава обрат при заразените мъже и жени, като нежният пол са повече – над 700, докато мъжете са по-малко 697.

Епидемиологичната обстановка в страната може да се определи като спокойна, ако се изключат формиралите се огнища в община Сапарева баня, област Кюстендил, сред работещи в ТЕЦ Бобов дол, в старчески дом в село във Видинско и в завод Мизия в Плевенско.

Ново огнище на коронавирус в Пловдивско с източник Нидерландия

Формира се и още ново огнище на коронавируса в община Родопи, Пловдивско, като заболелите се увеличиха с 3 нови – до 50. Възможно е през следващите дни редовно да се отчитат по-голям брой нови заразени от тази община.

Потвърдените случаи са от ромската махала на село Брестовица, като от щаба съобщиха за 3 нови, а по-късно стана ясно, че са 4.

От община Родопи съобщиха, че са осигурили 300 литра дезинфектант и напомниха, че при тази обстановка събирането на големи групи хора е абсолютно забранено.

Ромски медиатори тръгнаха на обиколка из квартала в селото, за да разясняват въведените противоепидемични мерки и допълнителните, които се налагат, заради регистрираният нов случай.

По указания на кмета на община Родопи на жителите на квартала ще бъде напомняно, че задължително трябва да носят маски, когато излизат навън и да използват дезинфектанти.

От общината съобщиха още, че при поставяне на квартала под карантина със Заповед на директора на РЗИ Пловдив ще бъде организирано и снабдяването на домакинствата със стоки от първа необходимост, както и с лекарства, за да не се излиза изобщо от домовете.

В питейната вода на село Брестовица са завишени нивата на манган, съгласно пробите, които се вземат от ВиК Пловдив, затова е преценено, че следва да се осигури водоноска за жителите на селото. Поет е ангажимент от общината и от ВиК Пловдив за редовната ѝ дезинфекция.

От община Родопи още веднъж посочиха, че се изпълняват всички противоепидемични мерки, въведени със Заповеди на здравния министър, както и указанията на областния оперативен щаб.

КПП на входа на ромската махала в село Брестовица

Жители на село Брестовица споделят пред медии, че още преди седмица в населеното место полицейското присъствие е засилено, тъй като е започнало разпространяване на слухове, че има заразен в ромската махала, който е внесъл вируса от чужбина. Завърнал се е от Холандия.

Към момента от РЗИ Пловдив не е издадена заповед за създаването на КПП в махалата, тъй като критерият е заболелите да станат поне 6, предвид опитът със заразените в двете ромски махали в столицата.

В София нарастването на заболелите се забави и все още общият брой не е надхвърлил 700, а задържа под тази стойност.

Плевенска област е на второ място след столична община по брой заразени и по данни на оперативния щаб от 17 часа, те са 125.

Формирането на локално епидемично огнище в старческия дом в село във Видинско доведе до нарастване на заболелите до 82. В Кюстендил също заболелите са значим брой, заради огнището в ТЕЦ Бобов дол и към момента са 63.

Остават незасегнати от коронавирусната инфекция само 2 области – Разград и Търговище, както Софийска област.

Само с 2-ма заразени засега е Ловешка област, в Габрово остават малко заболелите, макар и днес да има потвърден случай.