Международен екип от учени тества ефективността на препарат, който се използва за ваксина срещу COVID-19, върху маймуни макак. Засега резултатите са много обнадеждаващи.

Ваксината е поставена на 6 маймуни, които са били изложени на много високи дози на новия коронавирус и 28 дни след това са без никакви симптоми.

Пускат милиони дози, но при потвърждаване на безопасността

Съществува възможност да бъдат произведени милиони дози от препарата още през септември, ако се потвърди неговата ефективност и безопасност през следващите седмици.

За експеримента са използвани маймуни макак, тъй като са възможно най-близки до хората.

Ако този и при тестовете с хора се потвърди имунитетът, който се е изградил при макаците, това ще е сигнал за стартиране на масово производство на ваксината.

За създаването на ваксината учени от Оксфорд използват технологията, която се е доказала като успешна и срещу други видове коронавирус в миналото.

Стимулира се образуването на антитела и изграждането на колективен имунитет, което да възпре разпространението на коронавируса по света.

Ваксината, която е инжектирана на маймуните е с наименование hAdOx1 nCoV-19.

Проучванията на експерименталната ваксина с хора започнаха миналия четвъртък и се очаква да завършат през септември.

Рекорд за бързина за създаване на ваксина срещу инфекциозна болест

Ако това наистина се случи, ще бъде своеобразен рекорд за толкова кратко време да бъде създадена ваксина срещу вирус, постиган някога.

Това ще постави основите за овладяване на разпространението на коронавирусната инфекция и заплахата от втората вълна на инфекцията ще престане да виси над държавите.

През септември тази ваксина ще е изключително необходима, тъй като е много вероятно с началото на следващия сезон на настинките и грипа, да се стигне до нова вълна на коронивирус пандемията.

Тогава е възможна и кръстосана реакция, като коронавирусът влезе в колаборация с грипния вирус. Разбира се, това е само хипотеза, но нищо не трябва да се изключва.

Разбира се, не трябва да се възлагат толкова големи надежди, тъй като експериментът може и да се провали.

Към момента се разработват близо 120 кандидат ваксини срещу коронавирус, като за част от тях предстои провеждането на експерименти с хора до края на 2020 г.