Тестовете на 9 септември се увеличават до 5145, а новите заразени намаляват от 167 на 122.

Същевременно се наблюдава значителен ръст на излекуваните, като те надхвърлят с доста новите случаи на заразяване и достигат 177 или разликата е с 55.

Новите случаи на заразяване по-малко от излекуваните

През предходните няколко дни преборилите инфекцията бяха все под бройката на новите случаи на заразяване.

Така намаляват реално заболелите, така активните случаи намаляват до 4259, като допълнително върху този показател се отразява и бройката на починалите, които отново съвсем не са малко.

Информационната система отчита 10 нови случая на летален изход, което е по-малко, отколкото от 15, които бяха докладвани ден по-рано, но все пак са много на фона на установените нови заразени, които са 122 или около 8-9%. Средно смъртността у нас от COVID-19 е около 4-5% и данните от последните седмици и като цяло през месец август доста надхвърлят тази стойност на дневна база.

Общият брой на починалите надхвърли 700 от началото на епидемията, което на фона на потвърдените 17435 е под 5%, които ще са някъде около или по-скоро малко над 850.

Спад и на приетите в болница с COVID-19

Хоспитализираните намаляват и според последното обновление са 753, а тези в интензивно отделение остават почти без промяна като бройка и са 60.

По области по отношение на епидемиологичната обстановка почти промени не се наблюдават. С най-много нови случаи са в Благоевград и в София – по 21, което е далеч от отчитаните рекорди, след това са Бургас, където новите са 15 и Варна с 12 нови случаи на заразяване. Тези 4 области формират над 50% от общия брой на новите заразени.

Всички останали области, в които са установени случаи, те са все под 10. С по 7 са областите Пловдив и Стара Загора, неочаквано затишие се наблюдава във втората по население област в страната – Пловдивска, а с по 5 са Монтана и Смолянско.

При медицински персонал нарастването на новите заразени е с 9 случая – от 973 на 982, като един е новият случай при лекарите, 4 са медицинските сестри, при които пробите са положителни за COVID-19, санитарите са двама и от категорията други също са двама.