В 3-та фаза на клиничните изпитвания на разработваната от Оксфорд и екип на Astra Zeneca ваксина участвали 30 000 доброволци.

При един от доброволците били установени сериозни симптоми след инжектиране на препарата.

Изследванията ще бъдат възобновени само в случай, ако независимо разследване покаже, че заболяването не е свързано с ваксинация.

Ваксината на Оксфорд много сходна с руската

Препаратът, който е разработен от учени от Университета Оксфорд съвместно с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, има същият механизъм на действие, както и руската векторна Спутник V – безопасен за човека аденовирус на шимпанзе генетично модифициран за кодиране на шиповиден белтък на коронавирус.

На британската ваксина се възлагали големи надежди, тъй като е могла да излезе на международния пазар сред първите.

В края на юли става известно, че AstaZeneca сключи сделка с няколко европейски държави, сред които Германия, Франция, Италия и Нидерландия за доставка на цена от 3-4 долара за доза.

Дори и ние очакваме да получим над 2 млн. от тези ваксини, но срокът на доставка не е известен.

В трета фаза на клиничните изпитвания на препарата участват около 30 000 доброволци от САЩ, Великобритания, Бразилия и Южна Африка.

Един от доброволците развива миелит – възпалителен синдром, засягащ гръбначния мозък. Това състояние може да се предизвика от вирусни инфекции, но точната причина за заболяването предстои да се изясни при независимо разследване.

Предстои решение за спиране или продължаване на изпитванията

Окончателното решение за възобновяване или пълно преустановяване на клиничните изпитвания на ваксината ще бъде взето от Управлението по контрол на лекарствените средства и медицински изделия – MHRA в рамките на няколко дни.

Въпреки че тази новина много разтревожи международната общност, екипът от Оксфорд заявява, че подобни явления далеч не са рядкост и са част от рутинната работа над ваксината.

Спирането на клиничните изпитвания също показва, че фармацевтичната компания много отговорно подхожда към въпросите за безопасността на ваксината.

Изключително важно е подобни данни да бъдат открити и прозрачни, тъй като обществеността трябва да бъде абсолютно уверена, че тези ваксини са безопасни и ефективни, и каквито са надеждите, да сложат край на пандемията.

Възможно е само руската ваксина да остане, макар и тепърва да започват клиничните изпитвания в 3-та фаза, точно най-масовото, в което участват по толкова много хора.