Продължава нарастването на новите заразени с COVID-19 у нас днес и те достигат 174, но пък излекуваните стават повече и достигат 184, а общият им брой нараства до 13241.

Интензивните намаляват, а излекуваните се увеличават

Жертвите на инфекцията за изминалото денонощие намаляват и според обновените данни се касае за 3 случая, а общият им брой достига 739.

Активните случаи намаляват на 4410 и се запазват приблизително около тази стойност вече приблизително около седмица.

При хоспитализираните се наблюдава леко увеличение и те нарастват от 734 на 744. В област София-град заразените за изминалото денонощие са най-много и са общо 39. В област Благоевград са 11 по-малко или 28, а в Пловдив са 19.

Във Варна новите случаи са 5,а в областите Стара Загора са 12, Ямбол - 10 и Шумен са 2. В Бургас заразените са 14, в Пловдив отново са 19, колкото и през вчерашния ден.

При медицинския персонал нарастването на новите случаи е до 1027, като лекарите са 360, медицинските сестри са 348, санитарите са 156, фелдшерите са 15, а от категория други са 148.

В интензивно отделение са 43 общо през изминалото денонощие и се забелязва намаление на броят през последните дни.

Първи заразени ученици у нас и поставяне на клас под карантина

Същевременно след старта на учебната година са налице и първите случаи на COVID-19 в училища, като в Русе са първите заразени ученици, което наложи цял клас да бъде поставен под карантина и да преминат към дистанционно обучение.

Д-р Кунчев малко по-рано коментира, че съгласно приетите правила от Националния оперативен щаб, ако в едно учебно заведение над 10% от учениците са с COVID-19, то ще се пристъпва към неговото затваряне, най-вероятно със Заповед на директора на РЗИ.

Малко по-късно бе съобщено и за заразени с коронавирус и в столично училище, но там се касае по-скоро за съмнения и се очакват резултати от назначените изследвания, така че случаите все още не са потвърдени.

Предвид опита от чужбина след старта на учебната година в Германия и Франция също се наложи затварянето на редица училища, заради заразени с COVID-19 ученици.