Значително намаление на обработените PCR тестове в съботния ден отчита информационната система малко след полунощ.

От малко под 6000 те намаляват до 2200, което повлече и намаление на положителните проби, спадът е до 189, но реално процентното съотношение нараства – до около 8% при 5-6% ден по-рано.

Нарастват хоспитализираните с COVID-19

В събота отново не се е разминало без жертва на COVID-19, като общият брой се увеличава до 338. Излекуваните са сравнително малко – само 54, докато през предходните 2 дни бе отчитан своеобразен бум – в четвъртък – близо 400, а в петък около 220.

Запазват се тенденцията излекуваните да са доста повече, отколкото активните. Според последните данни са над 5300, докато реално болните са около 4600. Но в събота нарастват, тъй като съотношението между нови заразени и прекарали инфекцията с отрицателни тестове е в полза на първите.

Обезпокоителна е тенденцията на нарастване на постъпилите в болница, като те се увеличават до 694 или нетно приетите са 25 повече спрямо петък, когато бяха 669.

Нарастване се наблюдава и при заболелите, които са в интензивно отделение, като разликата спрямо вчерашния ден е с 5, от 28 на 33.

Новите заразени основно от област София-град столицата

Картината по области показва, че основният дял – над 50% на новите заразени в събота е от София-град, тоест от столицата, общо 92, но това е стойност далеч е отчетените рекорди.

На второ място е област Варна, но с доста по-малко, 16 нови заразени, а съседната област Бургас, втора по площ в страната е само с 4 заразени.

На трето място е област Благоевград, откъдето през последните дни се отчита значителен брой нови заразени, като новите там са 15.

В останалите области, в които са установени нови случаи, те са по-малко от 10, това е на първо място област Пловдив, където са 8, известно успокоение на епидемиологичната обстановка, което може да се дължи и на малкото тестове, направени съботния ден.

С по 7 нови заразени са 2 области – Габрово и Русе, а Добрич е с 6, което може да се определи като успокоително, тъй като предните 2 дни се отчиташе тревожно нарастване.

Австрия променя режима за влизане в страната от 29 юли

От посолството на страната ни във Виена са съобщили, че от полунощ на 29 юли Австрия въвежда за влизащите в страната от България сертификат за отрицателен PCR тест за коронавирус, който да е издаден не по-рано от 3 дни преди достигането до централноевропейската държава.

Допълнително изискване е и представянето на медицинско удостоверение пред граничните власти, което е да е по образец на немски или на английски език.

До 28 юли включително остава изискването за сертификат, издаден въз основа на отрицателен PCR тест, който да не е от преди повече от 48 часа.

Ако такъв не бъде представен, пристигащите не биват връщани обратно, а се поставят под карантина за период от 14 дни в домашни условия.

Новите мерки по границата са обнародвани в официалното издание на Република Австрия, сега срокът за поставяне под карантина се намалява на 10 дни, ако не се представи сертификат за отрицателен тест.

Две са възможностите са прекарване на задължителната изолация – или при домашни условия или на специално определено място, което се посочва и декларира пред граничните власти, може да е хотел, който се заплаща от пристигналия.

Предвидена е възможност и за прекратяване предсрочно на карантината, ако по време на нея бъде направен в Австрия PCR тест и резултатът от него е отрицателен.

Ако пътуващите за Австрия не са си направили тест у нас, то могат да се възползват от възможността и там да си направят, докато излязат резултатите обаче се поставят под домашна карантина или се изолират в подходящо място за настаняване.

Не се предвижда промени на транзита през Австрия, ако не се спира междинно в страната и напускането е гарантирано, не се изисква тест, нито пък се налага поставяне под карантина, заради действащи мерки.