Покачване на броя на заразените отчита информационната система, след няколко дни спад, обновените данни показват нарастване на новите случаи на дневна база.

Нарастване на новите случаи, но спад на тези в болница

Разликата е с 27 нови случая – от 142 на 169, но все пак се запазват на сравнително приемливи нива, под прага от 200, макар и за да може да се говори, че епидемията у нас навлиза в истинска фаза на затишие, то трябва да паднат до под 100 на ден и така да се запазят поне седмица.

Общият им брой очаквано надмина 15 000, но добрата новина е, че това става ден, след като бе прехвърлен прага от 10 000 излекувани.

По повод преборилите инфекцията, за пореден ден те са повече, отколкото са новите заразени, което ясно показва устойчива тенденция на затихване на епидемията.

195 са обявените за излекувани на 21 август, или с 26 повече, отколкото са новите заразени. Така продължава тенденцията за намаляване на реално заболелите у нас, като намалението е до 4310. Общият брой на излекуваните, след като бе преминат прага от 10 000, днес са 10 282.

Другият изключително важен показател, при който се отчита намаление, то е броят на приетите в болница, като сравнение на данните от предходния ден показва значителен спад – от 766 на 734 или с над 30 по-малко са в болница с COVID-19.

Намаляват приетите в болница, но растат интензивните

По този показател основно се проследява какво е натоварването на болничната система у нас. Експерти отбелязваха, че би възникнала опасност от претоварване, ако този показател надмине 1000.

Най-рисков е показателят е на заболелите в тежко състояние, които обаче се увеличават, и според последните данни са 73, сравнение с данните от само 24 часа по-рано, показва нарастване с 10 нови случая, което съвсем не е малко.

В Италия през март именно от този голям брой болни от COVID-19, които се нуждаеха от интензивно лечение и апартна вентилация се създаде огромен натиск върху болничната система и препълване на лечебните заведения.

Направените тестове намаляват с още малко, като вече са 6373, а общият им брой надхвърля 365 000.

Случаите на летален изход отново съвсем не са малко, информационната система отчита нови 7 и общият им брой се увеличава до 539. Според прогнозите на Оперативния щаб те ще достигнат 1000 през декември.

Прогнозата, че до края на август ще са 16 000 потвърдените случаи на COVID-19 почти е сигурно, че ще се реализира. До края на месеца остават 9 дни, през които е много вероятно да се отчитат под 130-180 заразени. Какво ще се случи през септември, никой и не смее да прогнозира.

В София-град 35 нови заразени, в Добрич - 25

Епидемиологичната обстановка по области се характеризира и с някои обезпокоителни данни. На първо място е област София-град с 35 нови случая, което е далеч под рекордни и може да се приеме за приемлива стойност.

На второ място е област Добрич с 25 нови случая, което предвид мащабите на областта и броят на населението, малкото болници, са повод за безпокойство. Смяната на ръководството на областната болница се очаква да доведе до положителна промяна и спад на броя на заразените.

На следващото 3-то място е област Благоевград с 21 нови случая, като общият брой на потвърдените там изпреварва този във област Варна и достигат 1181.

Останалите области в страната, в които са установени нови случаи, те са под 20, като сред тях единствено област Пловдив е с над 10 нови, там са потвърдени 12 случая за изминалото денонощие.

Динамиката засега е положителна, тъй като се наблюдава доминация на излекуваните над броя на новите заразени, а и предвид факта, че в повечето области установените нови случаи са под 10.