Преминат е прага от 20 000 общо установени с COVID-19 у нас до днес от началото на епидемията, това показват обновените данни на информационната система.

В неделния ден очаквано новите заразени намаляват и са 58, но те кореспондират и на по-малък брой тестове.

Излекуваните продължават да изостават от новите заразени

Излекуваните за изминалото денонощие са само 19, като общият им брой достига 14 176. За съжаление, през предходните 24 часа е докладвано за 7 случая на летален изход, като не е изключено още днес техният общ брой да надхвърли 800.

Очаквано и реално заболелите продължават да вървят нагоре, като наближават пиковите нива изобщо за целия период на епидемията у нас.

За кратко активните случаи на инфекцията бяха надхвърлили 5100, а след това няколко седмици се понижава и достигнаха стойности от около 4200-4300.

Отписването на заболели като излекувани през последните обаче намалява и не успява да догони броят на новите заразени, което доведе и до ръст на реално заболелите към днешна дата.

Приетите в болница също продължават да нарастват и вече са 794, но темповете на нарастване отчитат забавяне през последните няколко дни.

Отново 5-6% от взетите проби за COVID-19 са положителни

В неделния ден PCR тестове са доста по-малко, отколкото в делничните, и положителните проби са около 5-6%, доста повече, отколкото през август, когато се бяха понижили до около 1-2%.

При прехвърлените в интензивни отделения също се наблюдава нарастване, но то е сравнително бавно и към момента са 41, може би, поради нарастването на новите заразени  приетите в болница с COVID-19.

Епидемиологичната картина по области се характеризира с някои неприятни изненади. Това е, че Габрово надминава София-град по нови заразени. За изминалото денонощие те са 19, а в София-град са 17.

Временно затишие се наблюдава в област Благоевград, като там новите случаи са 3, повече са в област Монтана, където са 7.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване в област Благоевград вече наближават 2000. В неделния ден в област Пловдив не е установен нито един случай на COVID-19.

При медицинския персонал нарастването на новите заразени е с 2 случая, като се касае за 1 лекар и 1 медицинска сестра.