Новите заразени намаляват значително според обновените данни на информационната система, но това става на фона на доста по-малко PCR тестове, което е очаквано за съботния ден.

Наполовина тестовете, а при новите заразени – по-малък спад

Направените на 26 септември PCR тестове са почти наполовина спрямо предходния ден, което означава, че положителните проби почти се запазват, тоест няма промяна в епидемиологичната картина.

Същевременно акумулирането на по-голям брой на заразени през изтеклата седмица доведе до покачване на активните случаи и те вече нахвърлят прага от 5000, което се случва за първи път от повече от месец насам.

В края на август се наблюдава известно затихване на епидемията у нас, това бе отбелязано и от д-р Кантарджиев, тъй като на 30-ти бяха отчетени едни от най-ниските нива на нови заразени от месец юни.

Сега обаче се наблюдава известно нарастване на новите заразени и то е провокирано от старта на учебната година и предпоставките за струпване на повече хора на едно място.

Сдържащ ефект оказва до голяма степен обстоятелството, че все още температурите са високи, но в момента сме в ситуация с отворените училища, която не беше позната в началото на епидемията.

Училищата са отворени, а в началото на март бяха затворени

Още преди да бъде установен първият случай на заразяване у нас училищата бяха затворени, заради опасността от втора грипна вълна, а сега са отворени.

Образователният министър вече заяви, че ще се премине към изцяло дистанционно обучение, ако заразените се увеличат значително.

Проблем обаче остава, че една немалка част от учениците нямат достъп до онлайн среда, касае за около 70 000 ученици и те ще бъдат на практика лишени от образование.

Министърът на образованието коментира още, че е тенденция да се сбъдват неблагоприятните сценарии за разпространението на COVID-19.

В началото на февруари ни уверяваха, че вирусът няма да напусне пределите на Китай, след това експертите промениха прогнозите, че от Италия няма да излезе, но в началото на март се оказахме в ситуация, в която във всички държави около у нас имаше установен случай само у нас не.

До края на септември остават 4 дни с днес и ако средно се отчитат по над 250 заразени за ден, то не е изключено да бъде надминат прага от 21 000 общо потвърдени за целия период на пандемията.

Приетите болница продължават да вървят нагоре

Хоспитализираните също се увеличават и вече надхвърлят 790, макар и само до преди няколко дни да бяха намалени до малко над 700.

Излекуваните за изминалото денонощие са сравнително малко – едва 28, което е очаквано, тъй като екипите на РЗИ през почивните дни рядко изпращат за повторни тестове лица, които са прекарали инфекцията безсимптомно.

Добрата новина, че за последните 24 часа нито един не е починал от COVID-19 у нас, макар и новите заразени съвсем да не са малко.

Ситуацията по области се характеризира със спад в столицата – 34 са новите случаи, след това е Благоевград с 27. Изненадващ скок се отчита в област Пазарджик, където са установени 22 случая.

Търговище, една от областите, която остана сред слабо засегнатите за 6 месеца епидемия, сега регистрира локално епидемично огнище и новите случаи са 14.

На следващо място е област Пловдив с 11 случая или общият им брой е 1665. 2 са областите с по 10 нови случая – Бургас и Габрово, като и в двете се отчита известен спад спрямо по-високите нива от предходния ден.

Това може да се обясни и с по-малкото тестове или дифузното разпространение е забавило темповете си.

Съвсем малко остана да бъде достигнат ключовия праг от 20 000 потвърдени за 6 месеца епидемия у нас, като почти сигурно е, че днес, колкото и малко да са новите заразени, ще бъде прехвърлен.

Продължава да доминира възрастовата група от 50 г. до 59 г., в която са потвърдени 3755 случая, следвани от 40 до 49 г. – 3562.

След това са не тези на възраст за пенсия и преди пенсия, а по-младите – от 30 до 39 г., но информационната система не дава яснота колко от тях са активни.