Само 1 нов случай в София от пробите, изследвани вчера, това обявиха от оперативния щаб, така общият брой на заразените става 202.

Всички болници да приемат болни с COVID-19

Официално е отправено предложението до Министерския съвет за обособяване във всички болници на звена или отделения, в зависимост от тяхната големина, където да се приемат болни от коронавирус.

В рамките на днешния ден трябва да бъде взето това решение за задължаване на всички 360 болници у нас.

Ще се прецени дали трябва да се свика ново извънредно заседание на правителството или здравният министър в рамките на своите правомощия може да издаде заповед, с която да въведе задължение всички болнични заведения да приемат заразени с коронавирус.

От оперативния щаб обявиха, че са постъпили нови дарения в размер на 350 000 лева, които са за болниците, които посрещнаха първия поток от болни с коронавирус у нас.

На брифинга не бе упоменато за кои точно лечебни заведения става въпрос, но първите две със сигурност са ВМА и УМБАЛСМ Пирогов, а третата най-вероятно е УМБАЛ Александровска.

От оперативния щаб посочиха, че бързи тестове за коронавирус могат да бъдат закупени едва, когато се появят достатъчно надеждни такива и със сигурност няма да стане веднага.

1 млн. бързи теста за коронавирус у нас, но кога

Това е повод изявлението на премиера от вчера, че са заявени за закупуване от Европейската комисия 1 млн. теста за коронавирус, които ще бъдат доставени в рамките на обществена поръчка, обявена от Европейската комисия.

Така ще могат да бъдат обхванати много по-голям брой български граждани, това ще е масово тестване, което ще позволи да се установи каква е истинската заболеваемост в страната.

Планира се покупката на над 500 000 теста да се финансира със средства от постъпващите дарения, а само 600 да са от държавния бюджет.

От оперативния щаб заявиха, че обстоятелството, че вчера има потвърдени само 12 случаи съвсем не означава, че заплахата отминава, напротив, може да се приеме за затишие пред буря. Тенденцията е на нарастване на броя на заболелите.

Потвърденият нов случай в столицата е без симптоматика, която да изисква болнично лечение.

Към момента не са поръчвани бързи тестове, тъй като няма яснота до колко са точни и какъв е процентът на грешка. Преди седмица от оперативния щаб заявиха, че отклоненията са до 40%, което ги прави изключително ненадеждни и дори обвиниха частна лаборатория, че създава излишна паника, като казва на хора, които са си направили тестове, че са с положителни.

Състоянието на 30-годишен лекар от Търново се влоши

Младият лекар от Велико Търново, който бе потвърден за COVID-19 и стана първи в старата столица, е с влошено общо състояние, това стана ясно още вчера.

Това е наложило да бъде хоспитализиран в окръжната болница в града. В инфекциозното отделение на лечебното заведение няма достатъчно апаратура за терапия за усложнени случаи на COVID-19, затова лекарят е настанен в едното от хирургичните отделения в окръжната болница.

Хирургичното отделение, в което е заразеният с коронавирус, лекар, е поставено под карантина, като са спазени всички правила за дезинфекция, които са утвърдени със заповед на директора на болницата, която е съгласувана с РЗИ-Велико Търново.

Въпреки необходимостта от хоспитализация на мъжа, състоянието му към момента се оценява като стабилно.

Онлайн правосъдие, дори и при убийство

Във връзка с опасността от зараза в Окръжен съд - Кюстендил със заповед на председателя бе предвидена възможност мерките за неотклонение да се гледат чрез онлайн връзка. За тази цел се използва програмата Skype.

С решение на Висшия съдебен съвет от уикенда след обявяване на извънредното положение всички дела в съдилищата бяха отложени за след 13 април, с изключение на най-неотложните, за които има изискване на закона да приключват в рамките на 1-2 месеца или става въпрос за тежки престъпления, при които съдът има задължение да разгледа мярка за неотклонение в рамките на ден-два, за да не бъдат нарушени правата на обвиняемия.