Спадът на заразените нови с COVID-19 у нас бе компенсиран с рязък скок – до над 2200 на случаите в понеделник, което е нов рекорд, надминаващ значително пиковете от предходната седмица.

Над 900 са новите в София, а в болница са 2130

Най-много са новите случаи в София-град – 913, след това е Пловдивска област с малко над 200. На какво се дължи този бум към момента не може да се обясни. Със сигурност не е от неспазване на мерките, тъй като и през лятото не се спазваха.

Затварянето на нощните заведения в столицата може да има ефект и да доведе до спад на новите случаи, но това се очаква да стане в близката седмица 10 дни.

Значителен е и броят на положителните проби спрямо общият брой на направените тестове, който не бе достиган досега – близо 30%.

Бумът у нас отразява втората вълна започнала в Западна Европа преди повече месец, която бе може би свързана с първите есенни по-сериозни захлаждания.

Една от причините, които д-р Кантарджиев посочи за рекордния брой заразени у нас, това е не само неспазването на мерките, но и застудяването и валежите.

Да очакваме ли спад на новите заразени следващата седмица

През уикенда обаче времето се затопли, слънцето грее по-продължително, затова може да се очаква спад през следващата седмица.

На фона на започналата още преди месец втора вълна на COVID-19 в Европа, България според новите данни за заразените е на 17-то място по нови заразени с 2243, като пред нас е Унгария с малко повече – 2316.

Във връзка с отмяната на карантината на премиера еднолично от директора на РЗИ-София се създаде напрежение и той подаде оставка, като причината са критиките защо се свалят предписанията, при положение че трябва да е 10 дни при осъществен близък контакт със заразен.

Д-р Кунчев обаче се застъпи за тезата, че заповедта кога едно лице се поставя под карантина трябва да бъде променена, като бъде предвидено тези, които са на висши публични длъжности, за да не бъде блокирана държавата, да се изолират със заповед при различен ред.

Независимо от двата отрицателни теста на премиер и президент, и двамата е трябвало да стоят под карантина най-малко 10 дни, и то при условие, че нямат симптоми.

Рекордният брой жертви може да се обясни с по-късното им съобщаване и отлагането през почивните дни, и затова в понеделник са с натрупване от предните дни.