Увеличават се новите заразени днес – 234 спрямо 159 за понеделник, но и при повече PCR тестове, които са направени през изминалото денонощие, броят им достига до 4885.

Заразените повече, но тестовете са близо 5000

Общият брой на PCR достига 184 560 или най-вероятно днес ще бъде преминат прага от 185 000 от началото на епидемията.

В понеделник информационната система отчете около 3300 теста. За съжаление, се отчита за втори пореден ден доста голям брой жертви, при които лабораторно е потвърден коронавирус, но все пак са по-малко, отколкото ден по-рано.

Излекуваните са по-малко, отколкото отчетените в понеделник и затова активните случаи се увеличават до 3699.

При постъпилите в болница с коронавирус се наблюдава нарастване, с 22-ма повече са, отколкото ден по-рано или близо 10% от установените нови заразени.

Намаляват обаче заболелите, които са в тежко състояние – от 29 на 27, което може да се обясни както със случаите на летален изход, които са били в такова състояние и се отписват, така и с лятното време.

Защо намаляват заболелите с коронавирус в тежко състояние

Топлото време не допуска толкова лесно развитие на усложнения, настиването е по-трудно, отколкото през зимата.

През студените месеци на годината е достатъчно човек да излезе малко навън и да подиша известно време, и дихателните пътища могат да се преохладят, имунитетът им отслабва, а това създава предпоставки при заразяване за по-тежко протичане на инфекцията.

По области заразените с коронавирус са разпределени в 23 области, в 5 не се установяват нови случаи.

Област София-град продължава да държи първенството с 99 нови при 73 ден по-рано, но откритите са повече, заради повечето направени тестове.

Експерти коментираха повечето тестове, които се правят с по-големия брой контактни лица на заразените. Не се правят нарочно с цел повишаване на общия брой на заразените.

На второ място е Пловдивска област, където новите са 24, а общо потвърдените от началото на епидемията у нас се увеличават до 498.

На следващо място с немного по-малко заразени е област Благоевград с 19 нови. Надали провежданият протест в града, на който се събират 200 души е довел до по-големия брой заразени, по-скоро се касае за дифузно разпространение из цялата област.

Варна – областта с най-малко нови случаи на коронавирус днес

В Софийска област са установени нови 11, като няма информация от коя точно община. В състава на Софийска област общините са 22 с население общо над 230 000 души.

С по 10 нови заразени са две области – Бургас е първата, като няма информация дали новите случаи са от черноморските общини. Област Кюстендил е също с толкова, огнището там беше в ромския квартал Изгрев на областния център.

Останалите области са с под 10 нови заразени, най-близо до прага е област Добрич, където изненадващо бяха отчетени повече нови случаи. Със 7 нови заразени е област Смолян, като общият им брой от началото на епидемията достига близо 400.

След пълно затишие през уикенда Стара Загора е с 6 нови заразени, но общият им брой остава сравнително малък на фона близо 500 потвърдени в съседната Пловдивска област.

С по 5 нови са 2 области – Пазарджик и Сливен. От област Пазарджик може да се каже, че тръгна нещо като втора вълна на епидемията у нас, макар и според някои вирусолози това всъщност е същинския пик и затова общият брой на лабораторно потвърдените там да е на 5-то място в страната след София-град, Пловдив, София-област и Смолян.

По 4 са новите с коронавирус в 3 области – Велико Търново, където се формира голямо огнище покрай абитуриентските балове на хълма Царевец.

След това е Кърджали също с 4 нови, сравнително слабо засегната от епидемията и Русе, макар и да е на 6-то място по-големина и последен с над 100 000 население в страната, и кметът на община Русе да е заразен.

С по 3-ма нови заразени са също 2 области – Ямбол и Перник, а морската столица остана с най-малко нови случаи за днес – с двама, много по-малко от Пловдив, където са 24.