Септември 2020 г. завършва с над 20 800 установени случаи на COVID-19 за целия период на епидемията у нас, който вече като продължителност надминава 6 месеца.

Тестовете малко повече и по-голям ръст на заразените

Тестовете в последния ден на септември съвсем малко се увеличават, но не надхвърлят 5000. Общият брой на направените тестове продължава да нараства и достигат почти 530 000 или близо 80 000 на 1 млн. души.

Приетите в болница, след като надминаха 800, продължават темповете си нарастване и според обновените данни са 837.

Обезпокоително ще бъде, ако надхвърлят 1000. При предходното нарастване не се стигна до този ключов праг.

Новите заразени за изминалото денонощие са 286, а успелите да се преборят с инфекцията са почти двойно по-малко.

Случаите на летален изход също може да са повод за безпокойство, тъй като надминават 10, а общият брой на починалите вече е 825.

Значително по-малкият брой на излекуваните спрямо новите заразени естествено води до по-драстично покачване и на активните случаи, като те надхвърлят 5300.

Заболелите, които са в тежко състояние по лечебните в страната, са 44.

София-град и Благоевград с най-много нови случаи

Епидемиологичната обстановка в страната изглежда остава почти без промяна, както се вижда от данните, които представят от РЗИ.

В столицата са най-много новите случаи – цели 57, но са много далеч от истинския пик на епидемията досега – през юли, когато бях 140.

На следващо място по нови заразени е област Благоевград с 34, а в Бургас сякаш ситуацията се успокои, тъй като с COVID-19 за денонощието новите са 19.

След Благоевград е област Пловдив с 24 заразени за деня, като от РЗИ съобщават, че все повече с COVID-19 се установяват в училищата, тъй като в класните стаи не може да се пази дистанция.

Разбира се, това съвсем не е толкова сигурно, но най-вероятно е един от факторите, които допринасят.

При медицинския персонал се наблюдава нарастване на новите случаи, като се увеличават до 1152, но нарастването е сравнително малко на фона на общия доста по-голям брой на случаите с COVID-19.