Тялото ни непрекъснато изгаря калории. Съществуването ни, само по себе си изгаря калории, както вече знаем. За да функционираме нормално, за да можем просто да седим на едно място цял ден и да не правим абсолютно нищо ни трябва определен брой калории, който се изчислява в зависимост от пола ни, от ръста ни, от теглото ни, от възрастта ни и от други наши характеристики.

И ако не приемаме този брой калории, ние отслабваме – друг е въпросът обаче е как отслабваме – мускулна маса ли губим или мазнини. Затова не бива да пренебрегваме и макронутриентите в храните, които приемаме.

Така, тогава след като ние правим някакви ежедневни неща, които изискват калории – от сорта на чистене, ходене и дори секс и други подобни, ние горим повече калории.

Но кои са ежедневните дейности, от които можем да се възползваме, които биха ни помогнали да изгорим повече калории отколкото си мислим? На какво във всекидневието си да наблегнем и какво в него да променим, за да отслабваме по-лесно и по-бързо, без да полагаме много повече усилия от обикновено?

1. Домакинската работа

Не говорим за нещо от сорта на миене на чинии или гладене, които изисква цялото ни внимание и това да стоим на едно място – въпреки че подобни дейности няма как да престанат да бъдат част от ежедневието ни, те не са ни особено, и дори никак полезни, щом искаме да отслабнем.

Ако искаме да отслабнем с помощта на домакинската работа е важно да хванем метлата и да се раздвижим. И да го правим ежедневно и правилно, най-важното! Вложете колкото се може повече енергия в това, което правите – пуснете си някаква танцувална музика и започнете да се движите в ритъм, докато държите метлата, не пропускате разни кътчета, а напротив – метете по няколко пъти.

Направете същото после и с парцала – освен сияен дом, ако го правите редовно, ще изгорите повече калории, отколкото предполагате. Зависи всичко, разбира се, от интензивността, с която вършите домакинската работа.

Музиката винаги помага в подобни ситуации – по-какъв друг начин да направим подобни досадни задължения в по-забавни и по-приятни, и в същото време да се възползваме правилно от тях, според целите си?

Не забравяйте, че всеки път, когато се движите, забързвате метаболизма си – дори и най-малкото движение в повече би ви помогнало, дори и на пръв поглед неусетно.

2. Карането на кънки

От карането на кънки има много повече ползи отколкото си мислим, а през зимният сезон е уникална идея да се възползваме от ледените пързалки и да прекараме хубаво това време с приятелите си, с любимия или пък просто със слушалките си.

За един час каране на кънки се изгарят между 400 и 450 калории, в зависимост от човека и интензивността на каране.

Освен това, пързалянето по леда е страхотен начин да оформим мускулите на краката и седалището си, да го превърнем в едно добро кардио, ако знаем как и заедно с това – да се забавляваме и да усъвършенстваме уменията си.

3. Смехът

Смехът е лекът за всичко, както е известно на човечеството – включително и за наднормените килограми, според скорошно проведено изследване. Това, което то открива е, че ако не спираме да смеем за около 15 минути сме способни да изгорим калориите, поети от едно парче шоколад.

Интензивният смях е най-доброто нещо, от което хората обаче забравяме да се възползваме в ежедневието си, а е задължително да включим – не просто за една по-добра фигура, но и за един по-добър живот.