За огромна наша радост, наистина има храни, които са изключително бедни на калории и е срамота да не се възползваме от тях, когато те могат не само да задоволят глада ни и да ни помогнат да влезем бързо в добра форма, но и същевременно с това да засилят имунната ни система, организма ни, а по този начин и следователно значително да подобрят здравословното ни състояние.

А от това, особено с днешния ни недотам здравословен начин на живот, в повечето случаи, се нуждаем всички.

Важно е да помним обаче, че само на нискокалорични храни не се живее. За женските диети се носят легенди - едва ли съществува такава жена, която абсолютно никога да не се е подлагала на диета или хранителен режим с намерението да отслабне и да влезе бързо във форма – било то за празниците, за лятото, за сватбата, за абитуриентския бал или за какъв ли не друг повод.

И в повечето случаи, няма как да пропуснем факта, че често тези диети са изключително нездравословни, базирани на страшно малко калории и следователно носители на така мразения от всички ни „йо-йо“ ефект, който в много от случаите с такива диети се оказва неизбежен.

Диетите, основани на храни, бедни на калории или на приема на прекалено малко храни, често и не продължават дълго – както казахме, в повечето случаи завършват не просто неуспешно, а дори и по-зле от неуспешно.

Да, организмът ни има нужда да бъде зареден с абсолютно всички макронутриенти, но в разумни граници и в определени количества, зависещи от пола ни, възрастта ни, начина ни на живот и гена ни, най-вече, но няма как да оспорим факта, че се спи по-добре на лека вечеря и е някакси хубаво да се усещаме винаги леко гладни – не прекалено, но леко – това е сигурен метод да се поддържаме във форма, без особени усилия, като в същото време даваме на организма си всичко, от което има нужда.

Затова е добре да вземем в предвид съществуването на някои храни, които ще окажат добро влияние върху метаболизма ни, ще го забързат и същевременно ще ни заситят поне за кратко, без това да окаже неблагоприятен ефект върху теглото ни.

1. Гъби

Гъбите са страшно бедни на калории. В 100 гр печурки се съдържат едва 18 калории, затова пък е добре да внимаваме с начина им на приговяне и овкусяването им – пърженето не е добър вариант, в който да си ги позволим, когато сме на диета.

Затова пък изпечени на котлона, поръсени с малко сол са перфектен избор.

Внимавайте със солта обаче, тъй като в големи количества тя може да има страшно неблагоприятен ефект върху организма.

2. Сурови зеленчуци

Повечето видове зеленчуци, особено приети в суров вид са като балсам за стомаха ни. Освен страшно полезни, те забързват силно промяната на веществата и най-важното – можем да ги ядем в неограничени количества, да преядем с тях, да се почувстваме сити и пак да отслабваме.

Разбира се, трябва отново да вземем впредвид овкусяването и начина на приготвянето им.

3. Диня

Сладка вода, от която не се пълнее. Динята е изключително полезна, затова е добре да се възползваме от наличието й през летния сезон.

Тя запълва стомаха и създава усещане за ситост поне за известно време – докато не ви се наложи да посетите тоалетната няколко пъти през следващите часове.