Над 68 000 тествани общо или близо 9800 на 1 млн. души население, над 1400 за деня.

33 нови случаи, 21 са в болница, останалите са на амбулаторно лечение, 8 области с активност на коронавируса през изминалото денонощие.

8 области с активност на коронавируса за последните 24 часа

2292 общо брой потвърдени случаи от началото на епидемията. Повечето тестове обясняват и нарастването с 9 на новите заразени за последните 24 часа.

12 случаи в София – 2 ма в болница, Плевен – 4, Благоевград – 3, Сливен, Ямбол също с по 3.

Медицински персонал 2 нови случаи, също може да се определи като добра новина.

Докладвани излекувани нови 38 случая – София, Бургас, Ямбол, Пловдив, Сливен. Отново излекуваните са повече от новите заразени, което показва затихване на епидемията у нас.

4 нови жертви – в Пирогов е първата, с няколко придружаващи заболявания.

92 годишна жена, настанена за лечение в болница Св. Анна със стеатоза – от дома за стари хора в град Кула.

Мъж на 53 години е починал в МБАЛ Търговище, няма констатирани съпътстващи заболявания. При мъж на едва 36 години с декомпенсиран диабет на фона на коронавирус също се е стигнало до летален изход.

116 починали с коронавирусна инфекция общо у нас към днешна дата.

Намаляват болните и на интензивно лечение у нас

В болница са 285 с коронавирус, 33 са на интензивно лечение. Тенденцията е към намаление, което е още един признак.

Близо 5 млн. души са заразени в глобален мащаб, 94 813 новите случаи по света. В САЩ по общ брой случаи – 20 000 нови случая, Русия – близо 300 000, 9000 нови случаи, Бразилия – 16 500, 271 000, най-бързо нарастване на броя на новите случаи.

Испания – 278 000 случаи, 615 случаи, над 2400 във Великобритания, Италия и Франция около 800 нови случаи, 108 Нидерландия, Швеция – 422

На Балканите няма промяна в тенденцията – 1022 в случая в Турция, 155 нови случая в Румъния, Сърбия – 34,

Гърция и Хърватия – са само с по 4 нови случая и Албания е с 1.

Голям брой желаещи доброволци за тестването в Пловдив

Областният управител на Пловдив изрази задоволство по повод активността на лекари и на граждани, които са се включили в първото у нас изследване за антитела срещу коронавирус.

Общо 800 граждани са заявили желание да дадат проби и 200 медицински лица. Към момента тече набирането на доброволци, които да се изследват.

След няколко дни от областната управа обещаха да дадат обобщена информация колко точно хора ще се включат, като за тази цел ще трябва да подпишат информирано съгласие.

Според предварителната информация повече от половината, които са поканени да се включват, са изявили желание да го направят.

От областната управа тълкуват това като знак за доверие, което гражданите имат в институциите както към Кризисния щаб в Пловдив, така и към Националния оперативен щаб и мерките, които предлага.

Спокойна епидемиологична обстановка в Пловдивска област

Областният управител разкри и данни за епидемиологичната обстановка в Пловдив, която може да се определи като спокойна, тъй като общият брой на потвърдените от началото на епидемията е 93.

По-голямата част са от областния център – Пловдив, 47. Огнището, което се оформи в община Родопи е вече затихнало и това се доказва, че на територията на цялата община случаите са 32 и то от доста време вече.

В състава на област Пловдив общините са 18, като в по-малко от половината от тях са регистрирани заболели, което е още едно доказателство за сравнително спокойна епидемиологична обстановка и без признаци за възможна ескалация в следващите дни.

Същевременно се провежда и доста мащабно тестване, като в рамките на 10 дни в Пловдивска област са направени близо 2000 теста, като от тях едва 11 са положителни или доста по-малко от тенденцията в страната, това означава, че близо 99% от направените тестове са били отрицателни.

Заразените медицински лица са повече, отколкото е средният процент в страната 16 от общо 93, но добрата новина е, че 11 от тях са излекуваните.